Правилник за организацията и дейността на Пловдивски Общински Съвет

Print Friendly

П Р А В И Л Н И К

ЗА ОР­ГА­НИ­ЗА­ЦИ­Я­ТА И ДЕЙ­НОСТ­ТА

НА ПЛОВДИВСКИ ОБ­ЩИН­С­КИ СЪ­ВЕТ

(Приет с Решение №290, взето с Протокол №13 от 12.07.2012г.; Изм. и доп. с Решение №441, взето с Протокол №18 от 25.10.2012г.; Изм. и доп. с Решение № 3, взето с Протокол №1 от 23.01.2014г.; Изм. и доп. с Решение № 434, взето с Протокол №21 от 17.12.2015г.;Изм. и доп. с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.)

Гла­ва пър­ва

ОБ­ЩИ ПО­ЛО­ЖЕ­НИЯ

Чл. 1. Плов­див­с­ки­ят об­щин­с­ки съ­вет ор­га­ни­зи­ра и осъ­щес­т­вя­ва дей­ност­та си въз ос­но­ва на Кон­с­ти­ту­ци­я­та на Ре­пуб­ли­ка Бъл­га­рия, Ев­ро­пейс­ка­та хар­та за мес­т­но­то са­мо­уп­рав­ле­ние, За­ко­на за мес­т­но­то са­мо­уп­рав­ле­ние и мес­т­на­та ад­ми­нис­т­ра­ция (ЗМСМА), дейс­т­ва­що­то за­ко­но­да­тел­с­т­во и раз­по­ред­би­те на то­зи Пра­вил­ник.

(1) То­зи Пра­вил­ник уреж­да въп­ро­си­те по:

- Ор­га­ни­за­ци­я­та и фун­к­ци­о­ни­ра­не­то на Об­щин­с­кия съ­вет и не­го­ви­те пос­то­ян­ни и вре­мен­ни ко­ми­сии;

- Взаимоотношенията на Об­щин­с­кия съ­вет с ор­га­ни­те на дър­жав­на­та власт;

- Взаимоотношенията на Об­щин­с­кия съ­вет с об­щес­т­ве­ни­те ор­га­ни­за­ции;

- Вза­и­мо­дейс­т­ви­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет с ор­га­ни­те на об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция;

- Меж­ду­народ­ни­те от­но­ше­ния на Об­щин­с­кия съ­вет и Об­щи­на Плов­див, както  и условията за сдружаване на Община Пловдив с местни власти в страната и в чужбина.

Чл. 2. (1) Об­щин­с­кият съ­вет е ор­ган на мес­т­но­то са­мо­уп­рав­ле­ние и се из­би­ра от жи­те­ли­те на Об­щи­на Плов­див при ус­ло­вия и ред, оп­ре­де­ле­ни със за­кон.

(2)  Плов­див­с­ки­ят об­щин­с­ки съ­вет се със­тои от 51 об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

(3) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див, за­мес­т­ник-кме­то­ве­те на об­щи­на­та, сек­ре­та­рят на об­щи­на­та, глав­ни­ят ар­хи­тект на об­щи­на­та, кме­то­ве­те на ра­йо­ни и  ди­рек­то­ри­те на ди­рек­ции в об­щи­на­та учас­т­ват в за­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет с пра­во на съ­ве­ща­те­лен глас.

(4) (Изм. и доп. с Решение №441, взето с Протокол №18 от 25.10.2012г.) Заседанията на Общинския съвет се провеждат в Заседателната зала на Общинския съвет във време, определено от неговия председател. Провеждането на заседания извън Заседателната зала се извършва след решение на Ръководството на Общинския съвет.

(5) (Изм. и доп. с Решение №441, взето с Протокол №18 от 25.10.2012г.)За­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет се про­веж­дат пос­ред­с­т­вом внед­ре­на ав­то­ма­ти­зи­ра­на сис­те­ма за без­хар­ти­е­ни за­се­да­ния и елек­т­рон­но гла­су­ва­не на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци, когато те са в Заседателната зала на Общинския съвет.

(6) За­се­да­ни­я­та на пос­то­ян­ни­те и вре­мен­ните ко­ми­сии се про­веж­дат в ка­би­не­ти­те на Об­щин­с­кия съ­вет във вре­ме, оп­ре­де­ле­но от тех­ни­те пред­се­да­те­ли.

Чл. 3. (1) Об­щин­с­кият съ­вет из­би­ра об­щес­т­вен пос­ред­ник. Об­щес­т­ве­ни­ят пос­ред­ник съ­дейс­т­ва за спаз­ва­не пра­ва­та и за­кон­ни­те ин­те­ре­си на граж­да­ни­те пред Об­щин­с­кия съ­вет и ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див.

(2) Об­щес­т­ве­ни­ят пос­ред­ник из­гот­вя два пъ­ти го­диш­но от­чет за сво­я­та и на за­мес­т­ни­ци­те си дей­ност (пъ­лен и ре­зю­ме) и го вна­ся на се­си­и­те през ме­сец де­кем­в­ри и ме­сец юни. На се­си­я­та об­щес­т­ве­ни­ят пос­ред­ник лич­но представя  ре­зю­ме­то на от­че­та.

(3) Ор­га­ни­за­ци­я­та и дей­ност­та на об­щес­т­ве­ния пос­ред­ник се уреж­дат с Пра­вил­ник, при­ет от Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 4. Об­щин­с­кият съ­вет оп­ре­де­ля по­ли­ти­ка­та на Об­щи­на Плов­див за из­г­раж­да­не и раз­ви­тие в след­ни­те нап­рав­ле­ния:

  1. Об­щин­с­ко иму­щес­т­во, об­щин­с­ки пред­п­ри­я­тия, об­щин­с­ки фи­нан­си, да­нъ­ци и так­си, об­щин­с­ка ад­ми­нис­т­ра­ция, опаз­ва­не на об­щес­т­ве­ния ред и си­гур­ност на те­ри­то­ри­я­та на Об­щи­на Плов­див;
  2. Ус­т­ройс­т­во и раз­ви­тие на те­ри­то­ри­я­та и на об­щес­т­ве­ния път­ни­чес­ки тран­с­порт на Об­щи­на Плов­див;
  3. Об­ра­зо­ва­ние;
  4. Здра­ве­о­паз­ва­не;
  5. Кул­ту­ра;
  6. Бла­го­ус­т­ро­йство и ко­му­нал­ни дей­нос­ти;
  7. Со­ци­ал­ни ус­лу­ги;
  8. Опаз­ва­не на окол­на­та сре­да и ра­ци­о­нал­но из­пол­з­ва­не на при­род­ни­те ре­сур­си;
  9. Под­дър­жа­не и опаз­ва­не на кул­тур­ни, ис­то­ри­чес­ки и ар­хи­тек­тур­ни па­мет­ни­ци;
  10. Раз­ви­тие на спор­та, от­ди­ха и ту­риз­ма;
  11. Мла­деж­ки дей­нос­ти;
  12. Меж­ду­на­род­ни от­но­ше­ния, европейско сътрудничество и проекти.
  13. (Нова с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.) Защитата при бедствия

Чл. 5. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет осъществява правомощията си по  ЗМСМА, как­то и решава и други въпроси от мес­т­но зна­че­ние, ко­и­то не са от из­к­лю­чи­тел­на­та ком­пе­тен­т­ност на дру­ги органи.

(2) В из­пъл­не­ние на сво­и­те задължения Об­щин­с­кият съ­вет при­е­ма пра­вил­ни­ци, на­ред­би, ин­с­т­рук­ции и ре­ше­ния.

(3) По зна­чи­ми об­щес­т­ве­ни, по­ли­ти­чес­ки и ико­но­ми­чес­ки въп­ро­си Об­щин­с­кият съ­вет при­е­ма дек­ла­ра­ции и обръщения.

Чл. 6. В сво­я­та дей­ност Об­щин­с­кият съ­вет спаз­ва след­ни­те прин­ци­пи:

-       За­кон­ност;

-       Де­мок­ра­тич­ност;

-       Eтническа толерантност;

-       Са­мос­то­я­тел­ност по от­но­ше­ние на дру­ги­те ор­га­ни при взе­ма­не на ре­ше­ния;

-       Га­ран­ти­ра­не и зак­ри­ла на ин­те­ре­си­те на жи­те­ли­те на Об­щи­на Плов­див;

-       Пуб­лич­ност и прозрачност.

Гла­ва вто­ра

КОН­С­ТИ­ТУ­И­РА­НЕ НА ОБ­ЩИН­С­КИЯ СЪ­ВЕТ

Чл. 7. Об­щин­с­ки­ят съ­вет се свик­ва на пър­во за­се­да­ние от об­лас­т­ния уп­ра­ви­тел в 14-дне­вен срок от обя­вя­ва­не­то на ре­зул­та­ти­те от из­бо­ри­те.

Чл. 8. (1) Преди началото на пър­во­то за­се­дание под ръководството на областния управител об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци и кме­тът на Об­щи­на Плов­див по­ла­гат след­на­та клет­ва:

„Зак­ле­вам се в име­то на Ре­пуб­ли­ка Бъл­га­рия да спаз­вам Кон­с­ти­ту­ци­я­та и за­ко­ни­те на стра­на­та и във всич­ки­те си дейс­т­вия да се ръ­ко­во­дя от ин­те­ре­си­те на граж­да­ни­те от Плов­див­с­ка­та об­щи­на и да ра­бо­тя за тях­но­то бла­го­ден­с­т­вие.”

(2) Първо­то за­се­да­ние на но­во­из­б­ра­ния Об­щин­с­ки съ­вет се от­к­ри­ва от най-въз­рас­т­ния от при­със­т­ва­щи­те об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци. При не­го­во­то пред­се­да­тел­с­т­во мо­гат да се про­ве­дат са­мо ра­зис­к­ва­ни­я­та по из­бо­ра на пред­се­да­тел на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 9. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет из­би­ра от своя със­тав пред­се­да­тел. Из­бо­рът се про­веж­да с тай­но гла­су­ва­не.

(2) За про­веж­да­не на тай­но гла­су­ва­не се из­би­ра ко­ми­сия в със­тав от 7 ду­ши.

(3) Из­бо­рът на пред­се­да­тел се из­вър­ш­ва с ин­тег­рал­на бю­ле­ти­на. На вся­ка бю­ле­ти­на сре­щу квад­рат­че са из­пи­са­ни име­на­та на всич­ки кан­ди­да­ти.

(4) Гла­су­ва­не­то ста­ва с от­бе­ляз­ва­не на вот пред име­то на съ­от­вет­ния кан­ди­дат, след ко­е­то бю­ле­ти­на­та се пус­ка в из­би­ра­тел­на­та ур­на сре­щу под­пис в офи­ци­ал­ния спи­сък.

(5) За­чер­та­ни и ръч­но из­пи­са­ни бю­ле­ти­ни, праз­ни пли­ко­ве, бю­ле­ти­ни без от­бе­ляз­ан вот и с по­ве­че от ед­но от­бе­ляз­ва­ния се смя­тат за не­дейс­т­ви­тел­ни гла­со­ве.

(6) За из­б­ран се смя­та кан­ди­да­тът, по­лу­чил най-мал­ко 26 гла­са.

(7) Ко­га­то при пър­во­то гла­су­ва­не не е из­б­ран ни­кой от кан­ди­да­ти­те, про­веж­да се вто­ро гла­су­ва­не с учас­ти­е­то на пър­ви­те два­ма кла­си­ра­ли се. За из­б­ран при то­ва гла­су­ва­не се смя­та кан­ди­да­тът, кой­то е по­лу­чил най-мал­ко 26 гла­са.

(8) Ако при повторното гласуване по реда на ал. 7 не бъде избран нито един от кандидатите, процедурата по избора се повтаря на следващото заседание.

Чл. 10. (1) Правомощията на Пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет се прекратяват предсрочно при:

  1. При по­да­ва­не на пис­ме­на оставка пред Об­щин­с­кия съ­вет;
  2. (Изм. и доп. с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.) Трай­на не­въз­мож­ност или сис­тем­но не­из­пъл­не­ние на за­дъл­же­ни­я­та ка­то пред­се­да­тел за по­ве­че от три ме­се­ца;
  3. (Нова с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.) Влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;

(2) В слу­ча­и­те по ал.1, т.1, прек­ра­тя­ва­не­то на пъл­но­мо­щи­я­та се при­е­ма, без да се об­съж­да и гла­су­ва. То по­раж­да дейс­т­вие от обя­вя­ва­не на изяв­ле­ни­е­то за прек­ра­тя­ва­не пред Об­щин­с­кия съ­вет.

(3) В слу­ча­и­те по ал.1, т.2, ис­ка­не­то се пос­та­вя на тай­но гла­су­ва­не на пър­во­то за­се­да­ние след де­ня на пос­тъп­ва­не­то му в кан­це­ла­ри­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет и се смя­та за при­е­то, ако за не­го са гла­су­ва­ли най-мал­ко 26 об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

(4)( Изм. и доп. с Решение № 434, взето с Протокол №21 от 17.12.2015г.)  При предсрочно прекратяване на пълномощията, нов избор се провежда на следващото редовно заседание на Общинския съвет. До провизвеждането на нов избор за Председател на Общинския съвет заседанията се председателстват от заместник-председател, който се избира измежду заместник-председателите. За избран се смята заместник-председателят, събрал минимум половината от гласовете на всички заместник-председатели.

Гла­ва тре­та

РЪ­КО­ВОД­С­Т­ВО

Чл. 11. Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет се подпомага от за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли.

Чл. 12. (1) ( Изм. и доп. с Решение № 434, взето с Протокол №21 от 17.12.2015г.) Всяка политически представителна група в Общинския съвет има право най-малко на един зам.-председател.

(2) За­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли­те се из­би­рат с яв­но гла­су­ва­не с обик­но­ве­но мно­зин­с­т­во. Пред­ло­же­ния за из­бор на за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли се пра­вят от по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­вителните гру­пи.

Чл. 13. (1) Пред­се­да­те­лят и за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли­те об­ра­зу­ват ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) Ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет се под­по­ма­га от об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция.

(3) Ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет е длъж­но да изис­к­ва от кме­та на Об­щи­на Плов­див оси­гу­ря­ва­не на не­об­хо­ди­ми­те ус­ло­вия за дей­ност­та на Об­щин­с­кия съ­вет, не­го­ви­те ко­ми­сии, по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­вителните гру­пи и спе­ци­а­ли­зи­ра­ни ор­га­ни, а кме­тът е длъ­жен да ги из­пъл­ня­ва в ед­но­ме­се­чен срок от пос­тъп­ва­не на ис­ка­не­то.

Чл. 14. (1) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет ос­вен пра­во­мо­щи­я­та по ЗМСМА:

  1. Съ­об­ща­ва и раз­п­ре­де­ля пред­ло­же­ни­я­та за ре­ше­ния и пос­тъ­пи­ли­те ма­те­ри­а­ли в Об­щин­с­кия съ­вет меж­ду не­го­ви­те ко­ми­сии как­то спо­ред тях­на­та ком­пе­тен­т­ност, та­ка и за све­де­ние. Из­п­ра­ща по ком­пе­тен­т­ност до кме­та, об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция и дру­ги ор­га­ни и ин­с­ти­ту­ции пос­тъ­пи­ли ма­те­ри­а­ли и мо­же да изис­к­ва от тях ста­но­ви­ща.
  2. Оси­гу­ря­ва не­об­хо­ди­ми­те ус­ло­вия за дей­ност­та на ко­ми­си­и­те към Об­щин­с­кия съ­вет и об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци по ре­да на чл. 13, ал. 3.
  3. (Отм. с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.)
  4. Удос­то­ве­ря­ва с под­пи­са си про­то­ко­ли­те от за­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет и при­е­ти­те от не­го ре­ше­ния.
  5. Оп­ре­де­ля мес­та­та в за­се­да­тел­на­та за­ла за об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци, учас­т­ва­щи­те със съ­ве­ща­те­лен глас, гос­ти­те, граж­да­ни­те и медиите.
  6. Преди всяко заседание определя двама дежурни заместник председатели и ръ­ко­во­ди дей­ност­та им.
  7. Командирова кмета на общината в чужбина и кметовете на райони в страната и чужбина.
  8. Кон­т­ро­ли­ра и ко­ор­ди­ни­ра ра­бо­та­та на ко­ми­си­и­те към Об­щин­с­кия съ­вет.
  9. Обя­вя­ва при­е­ти­те от Об­щин­с­кия съ­вет ак­то­ве.

10. Из­пъл­ня­ва и дру­ги фун­к­ции, въз­ло­же­ни му от за­ко­ни­те на стра­на­та, то­зи Пра­вил­ник и ре­ше­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет.

11. Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет из­гот­вя и вна­ся за раз­г­леж­да­не два пъ­ти го­диш­но от­чет за дей­ност­та на Съ­ве­та и на не­го­ви­те ко­ми­сии, кой­то се раз­г­леж­да на от­к­ри­то за­се­да­ние и се раз­г­ла­ся­ва на на­се­ле­ни­е­то на об­щи­на­та. При из­гот­вя­не­то на от­че­та пред­се­да­те­лят се под­по­ма­га от за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли­те на Об­щин­с­кия съ­вет и пред­се­да­те­ли­те на пос­то­ян­ни ко­ми­сии към Об­щин­с­кия съ­вет.

12. Кон­т­ро­ли­ра спаз­ва­не­то на то­зи Пра­вил­ник.

(2) При учас­тие на пред­се­да­те­ля в ра­зис­к­ва­ни­я­та по да­ден про­ект за­се­да­ни­е­то се ръ­ко­во­ди от по­со­чен от не­го за­мес­т­ник-пред­се­да­тел до гла­су­ва­не­ на про­ек­та или прек­ра­тя­ва­не на об­съж­да­ни­я­та.

(3) При об­съж­да­не и взе­ма­не на ре­ше­ния, ко­и­то се от­на­сят до лич­ни ин­те­ре­си на пред­се­да­те­ля или до ин­те­ре­си на не­го­ви съп­руг(а), род­ни­ни по пра­ва ли­ния, по съ­реб­ре­на ли­ния до чет­вър­та сте­пен вклю­чи­тел­но и по сва­тов­с­т­во до вто­ра сте­пен вклю­чи­тел­но, за­се­да­ни­е­то по та­зи точ­ка се ръ­ко­во­ди от за­мес­т­ник-пред­се­да­тел, из­б­ран за слу­чая от Об­щин­с­кия съ­вет. Пред­ло­же­ни­е­то се пра­ви от по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­вителните гру­пи на об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци и се гла­су­ва яв­но. За из­б­ран се смя­та за­мес­т­ник-пред­се­да­тел, кой­то е съб­рал по­ве­че от 26 гла­са.

(4) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет има пра­во на:

1. (Изм. и доп. с Решение № 3, взето с Протокол №1 от 23.01.2014г.) Въз­наг­раж­де­ние, съг­лас­но чл. 26, ал. 1 от ЗМСМА.

2. Всич­ки пра­ва по тру­до­во пра­воот­но­ше­ние ос­вен те­зи, ко­и­то про­ти­во­ре­чат или са не­съв­мес­ти­ми с не­го­во­то прав­но по­ло­же­ние.

3. Об­щес­т­ве­но оси­гу­ря­ва­не и до­пъл­ни­тел­но со­ци­ал­но оси­гу­ря­ва­не при ус­ло­ви­я­та и по ре­да на Ко­дек­са за со­ци­ал­но оси­гу­ря­ва­не и на здрав­но оси­гу­ря­ва­не при ус­ло­ви­я­та и по ре­да на За­ко­на за здрав­но­то оси­гу­ря­ва­не.

4. От­пус­ки и обез­ще­те­ние за не­из­пол­з­ван пла­тен го­ди­шен от­пуск, на до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния и дру­ги пла­ща­ния при ус­ло­ви­я­та и по ре­да на Ко­дек­са на тру­да.

(5) Пра­во­мо­щи­я­та на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет в не­го­во от­със­т­вие за все­ки кон­к­ре­тен слу­чай се из­пъл­ня­ват от за­мес­т­ник-пред­се­да­тел след въз­ла­га­не от не­го­ва стра­на пис­ме­но и пер­со­нал­но, ко­е­то се обя­вя­ва на след­ва­що­то за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

(6) В слу­ча­и­те по пред­ход­на­та али­нея заместник-председателят не мо­же да де­ле­ги­ра оп­ре­де­ле­ни­те му пра­во­мо­щия на друг за­мес­т­ник-пред­се­да­тел.

Чл. 15. (1) За­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли­те на Об­щин­с­кия съ­вет:

  1. Под­по­ма­гат пред­се­да­те­ля при уп­раж­ня­ва­не на не­го­ви­те фун­к­ции и пра­во­мо­щия.
  2. Из­пъл­ня­ват от­дел­ни фун­к­ции и пра­во­мо­щия на пред­се­да­те­ля, ко­га­то той им въз­ло­жи то­ва пис­ме­но и пер­со­нал­но.
  3. За­мес­т­ват пред­се­да­те­ля при не­го­во от­със­т­вие след въз­ла­га­не от не­го­ва стра­на пис­ме­но и пер­со­нал­но, ко­е­то се обя­вя­ва на след­ва­що­то за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.
  4. Под­по­ма­гат пред­се­да­те­ля при под­го­тов­ка на днев­ния ред на за­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет съг­лас­но пос­тъ­пи­ли­те пред­ло­же­ния. Пред­ло­же­ни­я­та за ре­ше­ния от пред­ход­на­та се­сия, ко­и­то не са ре­ше­ни по­ра­ди лип­са на вре­ме, при със­та­вя­не на днев­ния ред за­дъл­жи­тел­но за­е­мат пър­ви­те мес­та.
  5. Из­гот­вят не­об­хо­ди­ми­те справ­ки и до­ку­мен­ти във връз­ка с въз­наг­раж­де­ни­я­та на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци след въз­ла­га­не от стра­на на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет пис­ме­но и пер­со­нал­но.
  6. Кон­с­та­ти­рат на ба­за ин­фор­ма­ция от пред­се­да­те­ли­те на ко­ми­сии при­със­т­ви­е­то и от­със­т­ви­е­то на съ­вет­ни­ци­те от за­се­да­ни­я­та на ко­ми­си­и­те при Съ­ве­та.

(2) Де­жур­ни­те за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли:

 

  1. Сле­дят за спаз­ва­не на то­зи Пра­вил­ник, ре­да по вре­ме на за­се­да­ния и оп­ре­де­ле­ния от пред­се­да­те­ля ред за за­е­ма­не на мес­та­та в за­ла­та.
  2. От­чи­тат при­със­т­ви­е­то на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци в на­ча­ло­то, по вре­ме и в края на за­се­да­ни­е­то, ка­то кон­т­ро­ли­рат по­и­мен­ни­те спи­съ­ците за при­със­т­вие (приложение №1, №2 и №3).
  3. Ор­га­ни­зи­рат преб­ро­я­ва­ни­я­та за про­вер­ка на кво­ру­ма и те­зи при яв­но гла­су­ва­не в слу­ча­и­те, в ко­и­то то­ва не се из­вър­ш­ва от елек­т­рон­на­та сис­те­ма за гла­су­ва­не.
  4. Че­тат име­на­та на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци при по­и­мен­но гла­су­ва­не в слу­ча­и­те, в ко­и­то то не се из­вър­ш­ва чрез елек­т­рон­на­та сис­те­ма за гла­су­ва­не.
  5. По ис­ка­не на пред­се­да­те­ля че­тат тек­с­то­ве на вне­се­ни за об­съж­да­не пред­ло­же­ния и во­дят за­се­да­ни­е­то на Съ­ве­та при въз­ла­га­не от не­го­ва стра­на.
  6. От­чи­тат вре­ме­то за из­каз­ва­не на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци и съ­об­ща­ват на пред­се­да­те­ля, ко­га­то то прик­лю­чи, в слу­ча­и­те, ко­га­то вре­ме­то не се от­чи­та от елек­т­рон­на­та сис­те­ма.

Чл. 16. (1) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет мо­же да свик­ва пред­се­да­те­ли­те на пос­то­ян­ни ко­ми­сии и пред­се­да­те­ли­те на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­вителните гру­пи за кон­сул­та­ции по прог­ра­ма­та и днев­ния ред и по дру­ги въп­ро­си от не­го­ва­та дей­ност.

Гла­ва чет­вър­та

ОБ­ЩИН­С­КИ СЪ­ВЕТ­НИК

Чл. 17. При из­пъл­не­ние на сво­и­те пра­во­мо­щия об­щин­с­кият съ­вет­ник има пра­во:

  1. Да пол­з­ва ма­те­ри­ал­но-тех­ни­чес­ка­та ба­за и ус­лу­ги­те на Об­щи­на­та за из­пъл­не­ние на пре­ки­те си фун­к­ции на об­щин­с­ки съ­вет­ник без­п­лат­но.
  2. На дос­тъп до ръ­ко­вод­ни­те длъж­нос­т­ни ли­ца в Об­щи­на­та.
  3. На път­ни и дру­ги раз­нос­ки, нап­ра­ве­ни във връз­ка с ра­бо­та­та му в Съ­ве­та, ко­и­то се по­е­мат от об­щин­с­кия бю­д­жет.
  4. Да по­лу­ча­ва сво­ев­ре­мен­но не­об­хо­ди­ма­та за не­го­ва­та дей­ност ин­фор­ма­ция от всич­ки об­щин­с­ки зве­на, ос­вен ко­га­то тя е кла­си­фи­ци­ра­на ин­фор­ма­ция и със­тав­ля­ва дър­жав­на или слу­жеб­на тай­на.
  5. На пи­та­ния към кме­та на Об­щи­на Плов­див съг­лас­но с чл. 33, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА.

Чл. 18. (1) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци не мо­гат:

  1. Да за­е­мат щат­ни длъж­нос­ти в съ­от­вет­на­та об­щин­с­ка ад­ми­нис­т­ра­ция.
  2. Да из­вър­ш­ват дей­ност, ко­я­то спо­ред за­ко­на е не­съв­мес­ти­ма с по­ло­же­ни­е­то на об­щин­с­ки съ­вет­ник.
  3. Да бъ­дат чле­но­ве на уп­ра­ви­те­лен, над­зо­рен или кон­т­ро­лен съ­вет, съ­вет на ди­рек­то­ри­те, кон­т­ро­льор, уп­ра­ви­тел, про­ку­рист, тър­гов­с­ки пъл­но­мощ­ник, син­дик или лик­ви­да­тор на тър­гов­с­ки дру­жес­т­ва с об­щин­с­ко учас­тие или ди­рек­тор на об­щин­с­ко пред­п­ри­я­тие по За­ко­на за об­щин­с­ка­та соб­с­т­ве­ност, как­то и да за­е­мат длъж­ност ка­то об­щин­с­ки съ­вет­ник или по­доб­на длъж­ност в дру­га дър­жа­ва – член­ка на Ев­ро­пейс­кия съ­юз.

(2) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци ка­то та­ки­ва ня­мат пра­во да да­ват съг­ла­сие или да из­пол­з­ват об­щес­т­ве­но­то си по­ло­же­ние и име­то си за рек­лам­на дей­ност.

Чл. 19. (1) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци са длъж­ни да при­със­т­ват на за­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет и на ко­ми­си­и­те, в ко­и­то са из­б­ра­ни.

(2) Об­щин­с­ки съ­вет­ник не мо­же да учас­т­ва при взе­ма­не на ре­ше­ния, ко­га­то се от­на­сят до не­го­ви иму­щес­т­ве­ни ин­те­ре­си или до ин­те­ре­си на съп­руг (а) и род­ни­ни по пра­ва ли­ния и по съ­реб­ре­на ли­ния до чет­вър­та сте­пен вклю­чи­тел­но и по сва­тов­с­т­во до вто­ра сте­пен вклю­чи­тел­но.

(3) Об­щин­с­ки съ­вет­ник, на ко­го­то се на­ла­га да от­със­т­ва, за­къс­нее или да на­пус­не за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет по ува­жи­тел­ни при­чи­ни, уве­до­мя­ва  де­жур­ни­те за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли, а за от­със­т­вие от за­се­да­ние на пос­то­ян­на ко­ми­сия уве­до­мя­ва пред­се­да­те­лят на съ­от­вет­на­та пос­то­ян­на ко­ми­сия.

(4) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци са длъж­ни да под­дър­жат връз­ки с из­би­ра­те­ли­те и да ги ин­фор­ми­рат за дей­ност­та и ре­ше­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет, да при­е­мат сиг­на­ли, пред­ло­же­ния и жал­би на граж­да­ни и да пред­п­ри­е­мат не­об­хо­ди­ми­те дейс­т­вия съ­об­раз­но за­ко­ни­те на стра­на­та.

(5) (Отменен  с Решение № 3, взето с Протокол №1 от 23.01.2014г.)

Чл. 20. (1) (Изм. и доп. с Решение № 3, взето с Протокол №1 от 23.01.2014г.) Общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на Общинския съвет и в заседанията на постоянните комисии както следва:

1. 20(двадесет) на сто от възнаграждението на Председателя на Общинския съвет за участие в заседание на общинския съвет;

2. 2(две) на сто от възнаграждението на Председателя на Общинския съвет за участие в заседание на постоянна комисия на общинския съвет.

Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за участието му в заседанията на общинския съвет и в заседанията на постоянните комисии към общински съвет за един месец не може да бъде повече от 50 на сто от възнаграждението на председателя на общинския съвет.

(2) Ос­но­ва­ние за из­п­ла­ща­не на въз­наг­раж­де­ни­е­то по ал. 1 е пред­с­та­вя­не­то пред ди­рек­ция „Сче­то­вод­с­т­во” на Об­щи­на Плов­див, до 5-о чис­ло на ме­се­ца, след­ващ то­зи, за кой­то се от­на­ся въз­наг­раж­де­ни­е­то, на пис­ме­ни справ­ки, из­да­де­ни от за­мес­т­ник-пред­се­да­тел на Об­щин­с­кия съ­вет, упъл­но­мо­щен от пред­се­да­те­ля, в съ­от­вет­с­т­вие със справ­ки­те за при­със­т­вие на за­се­да­ние на Съ­ве­та и справ­ки­те за при­със­т­вие, из­да­де­ни от пред­се­да­те­ля (за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ля) на съ­от­вет­на­та ко­ми­сия.

(3) При из­п­ла­ща­не на въз­наг­раж­де­ни­е­то по ал. 1 се удър­жат дъл­жи­ми­те да­нъ­ци и оси­гу­ри­тел­ни внос­ки съг­лас­но дейс­т­ва­щи­те нор­ма­тив­ни ак­то­ве.

(4) Въз­наг­раж­де­ни­е­то по ал. 1 мо­же да се ак­ту­а­ли­зи­ра с от­дел­но ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

(5) Раз­хо­ди­те на об­щин­с­кия съ­вет­ник във връз­ка с ра­бо­та­та му в Об­щин­с­кия съ­вет се по­е­мат из­ця­ло от бю­д­же­та на Об­щи­на Плов­див съг­лас­но чл. 34, ал. 4 от ЗМСМА. Су­ма­та, в раз­мер на 50% от въз­наг­раж­де­ни­е­то на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет, се пре­дос­та­вя на об­щин­с­кия съ­вет­ник еже­ме­сеч­но до 15-о чис­ло на ме­се­ца, след­ващ то­зи, за кой­то се от­на­ся раз­хо­дът, след пред­с­та­вя­не на раз­ход­но-оп­рав­да­тел­ни до­ку­мен­ти до 5-о чис­ло на ме­се­ца.

(6) Сред­с­т­ва­та по ал. 5 се из­пол­з­ват за ор­га­ни­зи­ра­не на при­ем­ни, сре­щи с из­би­ра­те­ли, обу­че­ния, ква­ли­фи­ка­ции, за­ку­пу­ва­не на ли­те­ра­ту­ра, кон­сул­та­ции, ек­с­пер­ти­зи и про­уч­ва­ния, пред­с­та­ви­тел­ни раз­хо­ди и дру­ги дей­нос­ти, свър­за­ни с ра­бо­та­та на об­щин­с­кия съ­вет­ник.

(7) Су­ма­та по ал. 5 се ак­ту­а­ли­зи­ра с от­дел­но ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

(8) За при­със­т­вие на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци на за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет се во­ди по­и­ме­нен спи­сък, кой­то се кон­т­ро­ли­ра от де­жур­ни­те за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли. Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци са длъж­ни да се ре­гис­т­ри­рат в то­зи спи­сък, ка­то:

1. Пре­ди на­ча­ло­то на за­се­да­ни­е­то от­бе­ляз­ват ча­са и по­ла­гат са­мо­ръ­чен под­пис, с ко­е­то удос­то­ве­ря­ват при­със­т­ви­е­то си в за­ла­та;

2. При окон­ча­тел­но на­пус­ка­не на за­ла­та от­бе­ляз­ват ча­са и по­ла­гат са­мо­ръ­чен под­пис, с ко­е­то удос­то­ве­ря­ват на­пус­ка­не­то на за­ла­та;

3. Ко­га­то об­щин­с­ки съ­вет­ник не удос­то­ве­ри с под­пи­са си при­със­т­ви­е­то или окон­ча­тел­но­то на­пус­ка­не на за­ла­та, съ­що­то се удос­то­ве­ря­ва с под­пи­си­те на два­ма­та де­жур­ни за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли, ка­то се от­бе­ляз­ва ча­сът на прис­ти­га­не и окон­ча­тел­но на­пус­ка­не;

4. Де­жур­ни­те за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли удос­то­ве­ря­ват с под­пи­си­те си при­със­т­ви­е­то и от­със­т­ви­е­то на об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци от за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет.

(9) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци имат со­ци­ал­ни­те пра­ва по Ко­дек­са на тру­да и Ко­дек­са за со­ци­ал­но оси­гу­ря­ва­не. Уп­раж­ня­ва­щи­те сво­бод­ни про­фе­сии имат со­ци­ал­ни­те пра­ва един­с­т­ве­но по Ко­дек­са за со­ци­ал­но оси­гу­ря­ва­не.

Гла­ва пе­та

ПО­ЛИ­ТИ­ЧЕС­КИ ПРЕД­С­ТА­ВИ­ТЕЛ­НИ ГРУ­ПИ НА ОБ­ЩИН­С­КИ СЪ­ВЕТ­НИ­ЦИ (ППГОС)

Чл. 21. (1) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци мо­гат да об­ра­зу­ват по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни гру­пи спо­ред пар­тий­ни­те си при­над­леж­нос­ти или по­ли­ти­чес­ка­та си ори­ен­та­ция.

(2)( Изм. и доп. с Решение № 434, взето с Протокол №21 от 17.12.2015г.)  Ми­ни­мал­ни­ят брой за об­ра­зу­ва­не на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па е трима об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

(3) Об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, чий­то брой е не­дос­та­тъ­чен за об­ра­зу­ва­не на от­дел­на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па, мо­гат да се при­съ­е­ди­нят към ве­че сфор­ми­ра­на ППГОС. При­съ­е­ди­ня­ва­не­то ста­ва с дек­ла­ра­ция до пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

(4) Ко­га­то бро­ят на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци в ед­на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па пад­не под оп­ре­де­ле­ния ми­ни­мум, тя прек­ра­тя­ва сво­е­то съ­щес­т­ву­ва­не.

Чл. 22 (1) Вся­ка по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па пред­с­та­вя на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет ре­ше­ние за об­ра­зу­ва­не­то си, спи­сък на чле­но­ве­те на ръ­ко­вод­с­т­во­то и на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци, вклю­че­ни в нея. Ре­ше­ни­е­то и спи­съ­кът се под­пис­ват от всич­ки об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци от със­та­ва на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на­та гру­па.

(2) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет обя­вя­ва със­та­ва и ръ­ко­вод­с­т­ва­та на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни­те гру­пи на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци и про­ме­ни­те в тях.

(3) По­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни­те гру­пи и про­ме­ни­те в тех­ния със­тав и ръ­ко­вод­с­т­во се впис­ват в спе­ци­а­лен ре­гис­тър.

(4) Дей­ност­та на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на­та гру­па се под­по­ма­га от сек­ре­тар-сът­руд­ник.

(5) Дей­ност­та на всич­ки неч­ле­ну­ва­щи в по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци се под­по­ма­га от един от­де­лен сек­ре­тар-сът­руд­ник.

(6) Сек­ре­тар-сът­руд­ни­ци­те се пред­ла­гат от пред­се­да­те­ли­те на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни­те гру­пи, рес­пек­тив­но от неч­ле­ну­ва­щи­те в по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

(7) Сек­ре­тар-сът­руд­ни­ци­те ра­бо­тят въз ос­но­ва на граж­дан­с­ки до­го­вор, склю­чен с кме­та на Об­щи­на Плов­див. Въз­наг­раж­де­ни­я­та са за смет­ка на бю­д­же­та на Об­щин­с­кия съ­вет и са в раз­мер на 80 на сто от сред­на­та брут­на ра­бот­на зап­ла­та в об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция.

Чл.23 (1) Все­ки об­щин­с­ки съ­вет­ник мо­же да чле­ну­ва са­мо в ед­на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па.

(2) Ус­ло­ви­я­та за чле­ну­ва­не, въз­ник­ва­не и прек­ра­тя­ва­не на член­с­т­во­то, как­то и пра­ва­та и за­дъл­же­ни­я­та на чле­но­ве­те, се оп­ре­де­лят от са­ма­та по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па в съ­от­вет­с­т­вие с раз­по­ред­би­те на то­зи Пра­вил­ник.

(3) Об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник мо­же да на­пус­не по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на­та гру­па, ка­то по­да­де пис­ме­но за­яв­ле­ние, от­п­ра­ве­но до ръ­ко­во­ди­те­ля на гру­па­та и до пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

Гла­ва шес­та

КО­МИ­СИИ НА ОБ­ЩИН­С­КИЯ СЪ­ВЕТ

Чл. 24 (1) Ко­ми­си­и­те са ор­га­ни на Об­щин­с­кия съ­вет, ко­и­то из­пъл­ня­ват ини­ци­а­тив­ни, съ­ве­ща­тел­ни и кон­т­рол­ни фун­к­ции.

(2) Ко­ми­си­и­те на Об­щин­с­кия съ­вет са пос­то­ян­ни и вре­мен­ни.

Чл. 25 (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет об­ра­зу­ва след­ни­те пос­то­ян­ни ко­ми­сии:

  1. Прав­на ко­ми­сия;
  2. Ко­ми­сия „Бю­д­жет и фи­нан­си”;
  3. Ко­ми­сия „Еко­ло­гия и ко­му­нал­ни дей­нос­ти”;
  4. Ко­ми­сия „Здра­ве­о­паз­ва­не и со­ци­ал­ни дей­нос­ти”;
  5. Ко­ми­сия „Об­ра­зо­ва­ние, на­у­ка, ве­ро­из­по­ве­да­ние, ет­ни­чес­ки въп­ро­си”;
  6. Ко­ми­сия „Об­щин­с­ка соб­с­т­ве­ност и сто­пан­с­ки дей­нос­ти”;
  7. Ко­ми­сия „Кул­ту­ра, ту­ри­зъм, ев­ро­ин­тег­ра­ция и меж­ду­на­род­ни от­но­ше­ния”;
  8. Ко­ми­сия „Ус­т­ройс­т­во на те­ри­то­ри­я­та и жи­лищ­на по­ли­ти­ка”;
  9. (Изм. с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.) Ко­ми­сия „Об­щес­т­вен ред, тран­с­порт и защита при бедствия”;
  10. Ко­ми­сия „Мла­деж­ки дей­нос­ти и спорт”;
  11. (Изм. с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.) Ко­ми­сия „Противодействие на корупцията“

(2) Об­щин­с­ки­ят съ­вет мо­же да из­вър­ш­ва про­ме­ни във ви­да, броя и със­та­ва на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии.

Чл. 26 (1) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии се със­то­ят от се­дем или де­вет об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци. Със­та­вът на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии се оп­ре­де­ля от Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) Чле­но­ве­те на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии се из­би­рат с яв­но гла­су­ва­не от със­та­ва на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци с обик­но­ве­но мно­зин­с­т­во по предложение на председателите на политически представителните групи на общинските съветници.

(3) Вся­ка ко­ми­сия из­би­ра ръ­ко­вод­с­т­во в със­тав: пред­се­да­тел и за­мес­т­ник-пред­се­да­тел.

(4) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии при­е­мат свои вът­реш­ни пра­ви­ла в съ­от­вет­с­т­вие с раз­по­ред­би­те на то­зи Пра­вил­ник.

Чл. 27. Ръ­ко­вод­с­т­ва­та на ко­ми­си­и­те под­дър­жат връз­ки и ко­ор­ди­ни­рат дей­ност­та на ко­ми­си­я­та с ос­та­на­ли­те пос­то­ян­ни и вре­мен­ни ко­ми­сии, пред­се­да­те­ля и за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли­те на Об­щин­с­кия съ­вет, кме­та на Об­щи­на Плов­див, за­мес­т­ник кметовете, сек­ре­та­ря и ръ­ко­вод­ни­те длъж­нос­т­ни ли­ца на об­щи­на­та. За цел­та пред­се­да­те­ли­те на ко­ми­сии учас­т­ват в за­се­да­ния с ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет не по-мал­ко от един път на два ме­се­ца.

Чл. 28 (1) Все­ки об­щин­с­ки съ­вет­ник мо­же да бъ­де из­би­ран в пос­то­ян­ни и вре­мен­ни ко­ми­сии, как­то и да бъ­де прив­ли­чан ка­то ек­с­перт в ра­бо­та­та на ко­ми­сии, в ко­и­то не чле­ну­ва.

(2) Все­ки об­щин­с­ки съ­вет­ник мо­же да бъ­де из­б­ран за член на не по­ве­че от три  ко­ми­сии и за пред­се­да­тел на ед­на ко­ми­сия.

(3) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци, ко­и­то не са чле­но­ве на съ­от­вет­на­та ко­ми­сия, как­то и кме­тът на Об­щи­на Плов­див, кме­то­ве­те на ра­йо­ни, за­мес­т­ник-кме­то­ве­те и сек­ре­та­рят на об­щи­на­та мо­гат да учас­т­ват във всич­ки ней­ни за­се­да­ния, без пра­во да гла­су­ват.

(4) В ра­бо­та­та на ко­ми­си­и­те мо­гат да бъ­дат вклю­че­ни и спе­ци­а­лис­ти, ко­и­то не са об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, с пра­во на съ­ве­ща­те­лен глас.

(5)  За из­пъл­нение на сво­и­те за­да­чи Об­щин­с­кият съ­вет, пос­то­ян­ни­те и вре­мен­ните ко­ми­сии мо­гат да прив­ли­чат вън­ш­ни ли­ца ка­то ек­с­пер­ти и кон­сул­тан­ти.

1. По пред­ло­же­ние на пред­се­да­те­ли­те на пос­то­ян­ните и вре­мен­ните ко­ми­сии пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет оп­ре­де­ля ли­ца­та по чл. 28, ал. 5.

2. Ек­с­пер­ти­те и кон­сул­тан­ти­те мо­гат да учас­т­ват в за­се­да­ния на съ­от­вет­на­та ко­ми­сия с мне­ния по раз­г­леж­да­ни­те въп­ро­си.

3. Ек­с­пер­ти­те и кон­сул­тан­ти­те по­лу­ча­ват въз­наг­раж­дение, оп­ре­де­ле­но от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет. Сред­с­т­ва­та за въз­наг­раж­де­ни­е­то се оси­гу­ря­ват от бю­д­же­та на Об­щи­на Плов­див в рам­ки­те на сред­с­т­ва­та за из­д­ръж­ка на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 29. Про­то­ко­ли­те и ма­те­ри­а­ли­те на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии и ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет се съх­ра­ня­ват в от­дел „Ек­с­пер­т­но-тех­ни­чес­ко об­с­луж­ва­не на Об­щин­с­кия съ­вет” при Об­щин­с­кия съ­вет и са на раз­по­ло­же­ние на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци при по­ис­к­ва­не, но не мо­гат да бъ­дат из­на­ся­ни и пре­дос­та­вя­ни на вън­ш­ни ли­ца.

Чл. 30. (1) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии из­гот­вят про­ек­ти за на­ред­би, пра­вил­ни­ци, ин­с­т­рук­ции, ре­ше­ния, дек­ла­ра­ции и обръщения и ги вна­сят в Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии раз­г­леж­дат из­гот­ве­ните про­ек­ти за ре­ше­ния, пра­вят док­лади и пред­ла­гат на Об­щин­с­кия съ­вет тях­но­то при­е­ма­не, от­х­вър­ля­не, из­ме­не­ние или до­пъл­не­ние.

(3) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии из­вър­ш­ват про­уч­ва­ния и ана­ли­зи на ефек­тив­ност­та на дейс­т­ва­щи­те на­ред­би, правилници, ин­с­т­рук­ции и ре­ше­ния.

(4) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии раз­г­леж­дат док­ла­ди, ста­но­ви­ща, ин­фор­ма­ции и от­че­ти от кме­та на Об­щи­на Плов­див, за­мес­т­ник-кме­то­ве­те и ръ­ко­во­ди­те­ли­те на об­щин­с­ки тър­гов­с­ки дру­жес­т­ва и об­щин­с­ки пред­п­ри­я­тия.

(5) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии раз­г­леж­дат и дру­ги док­ла­ди, пред­ло­же­ния, пре­по­ръ­ки и ин­фор­ма­ции, пос­тъ­пи­ли в Об­щин­с­кия съ­вет, и ги вна­сят на за­се­да­ния със свои мо­ти­ви­ра­ни пред­ло­же­ния.

Чл. 31. (1)  Ди­рек­ци­и­те, от­де­ли­те и служ­би­те в об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция, длъж­нос­т­ни­те ли­ца и об­щес­т­ве­ни­те ор­га­ни­за­ции на те­ри­то­ри­я­та на Об­щи­на Плов­див са длъж­ни да пре­дос­та­вят всич­ки све­де­ния и до­ку­мен­ти, не­об­хо­ди­ми за дей­ност­та на пос­то­ян­ни­те и вре­мен­ните ко­ми­сии при писмено поискване, ос­вен ко­га­то те със­тав­ля­ват кла­си­фи­ци­ра­на ин­фор­ма­ция, пред­с­тав­ля­ва­ща дър­жав­на или слу­жеб­на тай­на.

(2) Лица, които не изпълняват задълженията си по ал. 1 отговарят по Закона за административните нарушения и наказания.

Чл. 32. (1) Днев­ни­ят ред, пе­ри­о­дич­ност­та и про­дъл­жи­тел­ност­та на за­се­да­ни­я­та на ко­ми­си­и­те се оп­ре­де­лят от по пред­ло­же­ние на тех­ни­те пред­се­да­те­ли.

(2) Чле­но­ве­те на ко­ми­си­и­те се ин­фор­ми­рат за да­та­та и ча­са на за­се­да­ни­я­та (по те­ле­фон, GSM, SMS, е-mail) от слу­жи­тел в от­дел „Ек­с­пер­т­но-тех­ни­чес­ко об­с­луж­ва­не” на Об­щин­с­кия съ­вет най-къс­но 24 ча­са пре­ди са­мо­то за­се­да­ние. Про­ек­тът на днев­ния ред се из­гот­вя от пред­се­да­те­ля на ко­ми­си­я­та в съ­от­вет­с­т­вие с пос­тъ­пи­ли­те про­ек­ти и се обя­вя­ва на чле­но­ве­те на ко­ми­си­я­та в де­ня на за­се­да­ни­е­то.

(3) В сро­ка по ал. 2 всич­ки ма­те­ри­а­ли за за­се­да­ни­е­то (без днев­ния ред) са на раз­по­ло­же­ние на чле­но­ве­те на ко­ми­си­и­те на хар­ти­ен и елек­т­ро­нен но­си­тел в от­дел „Ек­с­пер­т­но-тех­ни­чес­ко об­с­луж­ва­не” на Об­щин­с­кия съ­вет или се по­лу­ча­ват по елек­т­ро­нен път при ус­ло­вия и по ред, оп­ре­де­ле­ни от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

(4) Пос­то­ян­на­та ко­ми­сия се свик­ва на за­се­да­ние от ней­ния пред­се­да­тел, по ис­ка­не на ед­на тре­та от чле­но­ве­те, или от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

(5) Пред­се­да­те­лят на пос­то­ян­на­та ко­ми­сия во­ди пис­мен сък­ра­тен про­то­кол за за­се­да­ни­я­та на ко­ми­си­я­та, кой­то се под­пис­ва от при­със­т­ва­щи­те чле­но­ве на ко­ми­си­я­та. Ко­га­то пред­се­да­те­лят от­със­т­ва, про­то­ко­лът се во­ди от за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ля или от член на ко­ми­си­я­та.

Чл. 33. (1) Граж­да­ни мо­гат да при­със­т­ват на за­се­да­ния на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии, ко­га­то се дис­ку­ти­рат или ре­ша­ват въп­ро­си, ко­и­то се от­на­сят до тях. При­със­т­ва­щи­те граж­да­ни мо­гат да по­ис­кат из­каз­ва­не от чле­но­ве­те на ко­ми­си­я­та и ако по­лу­чат раз­ре­ше­ние, го пра­вят в рам­ки­те на 3 (три) ми­ну­ти. Те са длъж­ни да за­е­мат мес­та­та, оп­ре­де­ле­ни от пред­се­да­те­ля на ко­ми­си­я­та, и по ни­ка­къв на­чин да не възпрепятстват ра­бо­та­та на ко­ми­си­и­те.

(2) С ре­ше­ние на чле­но­ве­те на пос­то­ян­ните ко­ми­сии от­дел­ни тех­ни за­се­да­ния при не­об­хо­ди­мост мо­гат да бъ­дат зак­ри­ти и на тях мо­гат да при­със­т­ват са­мо об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци и вно­си­те­ли.

(3) Учас­т­ва­щи­те в за­се­да­ни­я­та на ко­ми­си­и­те са длъж­ни да спаз­ват изис­к­ва­ни­я­та във връз­ка с опаз­ва­не на кла­си­фи­ци­ра­на­та ин­фор­ма­ция, пред­с­тав­ля­ва­ща дър­жав­на или слу­жеб­на тай­на, как­то и на све­де­ния, от­на­ся­щи се до лич­ния жи­вот и доб­ро­то име на граж­да­ни­те.

(4) При об­съж­да­не на про­ек­ти за ре­ше­ния, дру­ги ак­то­ве и въп­ро­си вно­си­те­лят при­със­т­ва за­дъл­жи­тел­но на за­се­да­ни­е­то на ко­ми­си­я­та с изключение на времето, когато отсъства поради болест, отпуск, командировка в страната и чужбина, тогава изпраща негов представител.

(5) Ко­ми­си­и­те не раз­г­леж­дат пред­ло­же­ния, ако вно­си­те­ли­те им или тех­ни пред­с­та­ви­те­ли не при­със­т­ват на за­се­да­ни­я­та им.

Чл. 34. Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии за­се­да­ват и взе­мат ре­ше­ния, ко­га­то при­със­т­ват по­ве­че от по­ло­ви­на­та от тех­ни­те чле­но­ве. Ре­ше­ни­я­та се при­е­мат с обик­но­ве­но мно­зин­с­т­во от при­със­т­ва­щи­те чле­но­ве на ко­ми­си­я­та при яв­но гла­су­ва­не.

Чл. 35. (1) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии мо­гат да про­веж­дат съв­мес­т­ни за­се­да­ния, ко­и­то се ръ­ко­во­дят от един от пред­се­да­те­ли­те по спо­ра­зу­ме­ние.

(2) При съв­мес­т­ни за­се­да­ния вся­ка ко­ми­сия взе­ма по­от­дел­но сво­е­то ре­ше­ние по об­съж­да­ния въп­рос, ко­е­то се офор­мя в от­де­лен про­то­кол.

(3) При раз­лич­ни ста­но­ви­ща вся­ка ко­ми­сия пра­ви свой съ­док­лад пред Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 36. (1) За док­лад­чик пред Об­щин­с­кия съ­вет се из­би­ра член на ко­ми­си­я­та по пред­ло­же­ние на ней­но­то ръ­ко­вод­с­т­во.

(2) В док­ла­да се от­ра­зя­ват гла­су­ва­но­то от ко­ми­си­я­та ста­но­ви­ще и про­ти­во­по­лож­ни­те мне­ния, ко­га­то са офор­ме­ни в про­то­ко­ла ка­то осо­бе­ни мне­ния.

Чл. 37. Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии раз­г­леж­дат ос­вен про­ек­то­ре­ше­ния за Об­щин­с­кия съ­вет, вне­се­ни от кме­та на Об­щи­на Плов­див, кме­то­ве­те на ра­йо­ни, за­мес­т­ник-кме­то­ве и об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, а та­ка съ­що и пред­ло­же­ния, жал­би и сиг­на­ли на граж­да­ни, съ­об­раз­но ком­пе­тен­ци­и­те по ЗМСМА. Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии мо­гат да взе­мат ста­но­ви­ще по тях и/или да раз­п­ре­де­лят ма­те­ри­а­ли­те до съ­от­вет­ни­те об­щин­с­ки или дру­ги ком­пе­тен­т­ни ор­га­ни, ка­то ин­фор­ми­рат за то­ва граж­да­ни­те в под­хо­дящ срок.

Чл. 38. Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии мо­гат да об­ра­зу­ват под­ко­ми­сии и ра­бот­ни гру­пи ка­то свои по­мощ­ни ор­га­ни.

Чл. 39. (1) Вре­мен­ни­те ко­ми­сии се из­би­рат по кон­к­ре­тен по­вод за про­уч­ва­не и из­гот­вя­не на про­ек­ти за ре­ше­ния.

(2) Пред­ло­же­ние за из­би­ра­не на вре­мен­на ко­ми­сия мо­же да се нап­ра­ви от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет, от пос­то­ян­на ко­ми­сия или от об­щин­с­ки съ­вет­ник.

(3) Чис­ле­ност­та, със­та­вът, за­да­чи­те и сро­кът за дейс­т­вие на вре­мен­на­та ко­ми­сия се оп­ре­де­лят от Об­щин­с­кия съ­вет.

(4) В сво­я­та дей­ност вре­мен­ни­те ко­ми­сии при­ла­гат пра­ви­ла­та за ра­бо­та по чл. 26, ал. 4.

(5) Вре­мен­ни­те ко­ми­сии пре­ус­та­но­вя­ват дей­ност­та си с из­гот­вя­не и пред­с­та­вя­не на от­чет.

Чл. 40. (1) Раз­хо­ди­те, не­об­хо­ди­ми за дей­ност­та на ко­ми­си­и­те към Об­щин­с­кия съ­вет, се пред­ла­гат от пред­се­да­те­ля на Съ­ве­та или упъл­но­мо­щен не­гов за­мес­т­ник-пред­се­да­тел за из­пъл­не­ние до ди­рек­ция „Сче­то­вод­с­т­во” на Об­щи­на Плов­див.

(2) Пред­ло­же­ния за раз­хо­ди до пред­се­да­те­ля на Съ­ве­та или упъл­но­мо­щен не­гов за­мес­т­ник-пред­се­да­тел се пра­вят от пред­се­да­те­ли­те на ко­ми­сии в рам­ки­те на при­е­тия бю­д­жет на Об­щи­на Плов­див.

Гла­ва сед­ма

ЗА­СЕ­ДА­НИЯ НА ОБ­ЩИН­С­КИЯ СЪ­ВЕТ

Чл. 41. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет про­веж­да ре­дов­ни и из­вън­ред­ни за­се­да­ния и се свик­ва от пред­се­да­теля:

  1. По не­го­ва ини­ци­а­ти­ва;
  2. По ис­ка­не на кме­та на Об­щи­на Плов­див;
  3. По ис­ка­не на об­лас­т­ния уп­ра­ви­тел;
  4. По ис­ка­не на ед­на тре­та от об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци;
  5. По ис­ка­не на ед­на пе­та от из­би­ра­те­ли­те на Об­щи­на Плов­див.

(2) В слу­ча­и­те по точ­ки 2, 3, 4 и 5 на ал. 1 пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет свик­ва за­се­да­ние, ко­е­то се про­веж­да в 7-дне­вен срок от вна­ся­не на ис­ка­не­то.

(3) След из­ти­ча­не­то на то­зи срок, ако за­се­да­ни­е­то не бъ­де сви­ка­но от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет, то се свик­ва:

1. По точ­ки 2, 3 и 4 от вно­си­те­ля на ис­ка­не­то в съ­щи­ят 7-дне­вен срок;

2. По точ­ка 5 от кме­та на Об­щи­на Плов­див в съ­щи­я 7-дне­вен срок.

(4) Наг­раж­да­ва­не със зва­ни­е­то „По­че­тен граж­да­нин на град Плов­див” и връч­ва­не­то на „По­че­тен знак на град Плов­див” и „По­чет­на знач­ка на град Плов­див” се из­вър­ш­ва на из­вън­ред­ни тър­жес­т­ве­ни за­се­да­ния на Об­щин­с­кия съ­вет, съгласно Правилника за отличията и почетните звания на град Пловдив. Из­вън­ред­ни тър­жес­т­ве­ни за­се­да­ния се свик­ват от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет не по-чес­то от вед­нъж на три ме­се­ца. Из­к­лю­че­ния се до­пус­кат за наг­раж­да­ва­не на чуж­дес­т­ран­ни граж­да­ни и в дру­ги не­тър­пя­щи от­ла­га­не слу­чаи.

Чл. 42. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет за­се­да­ва на оп­ре­де­ле­на от пред­се­да­те­ля да­та и про­веж­да за­се­да­ни­я­та си от 09.00 ча­са до 15.00 ча­са. В из­к­лю­чи­тел­ни слу­чаи Об­щин­с­кият съ­вет мо­же да удъл­жи вре­ме­то с не по­ве­че от 2 (два) ча­са. При предсрочно изчерпване на дневния ред заседанието се закрива от неговия председател.

(2) При въз­ник­ва­не на из­вън­ред­ни об­с­то­я­телства (чл. 46, ал.3), пред­се­да­те­лят мо­же да наз­на­чи из­вън­ред­но за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет вед­на­га след прик­люч­ва­не на ре­дов­но та­ко­ва. Из­вън­ред­но­то за­се­да­ние про­дъл­жа­ва не по­ве­че от 2 (два) ча­са и за­поч­ва след 30 (три­де­сет) ми­нут­на по­чив­ка.

Чл. 43. (1) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет в края на вся­ко за­се­да­ние уве­до­мя­ва об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци за де­ня на след­ва­що­то за­се­да­ние, а при нас­роч­ва­не на из­вън­ред­ни за­се­да­ния уве­до­мя­ва­не­то се из­вър­ш­ва с пис­ме­ни по­ка­ни или по­ка­на по те­ле­фон, факс или елек­т­ро­нен ад­рес до всич­ки об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци и кме­та на Об­щи­на Плов­див. По­ка­на­та съ­дър­жа про­ек­та за дне­вен ред.

(2) При нас­роч­ва­не на из­вън­ред­но за­се­да­ние вед­на­га след прик­лю­чи­ло ре­дов­но за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет пред­се­да­те­лят уве­до­мя­ва устно не­за­бав­но след прик­люч­ва­не­то всич­ки об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци и кме­та на Об­щи­на Плов­див, ка­то про­чи­та и днев­ния ред за из­вън­ред­но­то за­се­да­ние.

Чл. 44. (1) За­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет са пуб­лич­ни. Съ­ве­тът мо­же да ре­ши ня­кои от за­се­да­ни­я­та да се про­веж­дат при зак­ри­ти вра­ти, ко­га­то важ­ни дър­жав­ни или об­щес­т­ве­ни ин­те­ре­си на­ла­гат то­ва. Об­съж­да­ни­я­та и про­то­ко­ли­те от зак­ри­ти за­се­да­ния са дър­жав­на, съ­от­вет­но слу­жеб­на тай­на и об­вър­з­ват със съ­от­вет­ни­те за­дъл­же­ния всич­ки об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци и дру­ги ли­ца, ко­и­то имат дос­тъп до тях.

(2) Ре­ше­ни­я­та от зак­ри­ти за­се­да­ния се обя­вя­ват пуб­лич­но.

(3) На за­се­да­ния на Об­щин­с­кия съ­вет не се допускат ли­ца, но­се­щи оръ­жие.

(4) По вре­ме на за­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци и всич­ки при­със­т­ва­щи в за­ла­та пос­та­вят мо­бил­ни­те си те­ле­фо­ни в ре­жим „без звук”. Ка­те­го­рич­но се заб­ра­ня­ва про­веж­да­не­то на раз­го­во­ри от мо­бил­ни­те те­ле­фо­ни.

(5) Ли­ца, ко­и­то не са об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, по вре­ме на за­се­да­ние за­е­мат оп­ре­де­ле­ни­те за то­ва мес­та и ня­мат пра­во да на­ру­ша­ват ре­да в залата по ка­къв­то и да е на­чин. Те мо­гат да взе­мат ду­ма­та за ста­но­ви­ще, ко­га­то де­ба­ти­ра­ният въп­рос се от­на­ся до тях, са­мо след ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет. Из­каз­ва­не­то мо­же да про­дъл­жи до 3 ми­ну­ти. Жур­на­лис­ти­те за­е­мат оп­ре­де­ле­ни­те за тях мес­та за из­пъл­не­ние на сво­я­та дей­ност, ка­то ин­тер­вю­та се взе­мат из­вън за­ла­та за за­се­да­ния.

(6) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет въд­во­ря­ва ред сред пуб­ли­ка­та и мо­же да раз­по­ре­ди граж­да­ни, на­ру­ша­ва­щи ре­да, да бъ­дат от­с­т­ра­не­ни от за­ла­та.

(7) За из­пъл­не­ние на раз­по­реж­да­ни­я­та на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет на за­се­да­ни­е­то при­със­т­ват че­ти­ри­ма квес­то­ри, слу­жи­те­ли на ОП „Об­щин­с­ка ох­ра­на”.

Чл. 45. (1) Пред­се­да­те­лят от­к­ри­ва за­се­да­ни­е­то, ако при­със­т­ват по­ве­че от по­ло­ви­на­та об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

(2) Ако об­щин­с­ки съ­вет­ник из­ра­зи съм­не­ние, че ня­ма кво­рум, пред­се­да­те­лят раз­по­реж­да да се из­вър­ши преб­ро­я­ва­не на при­със­т­ва­щи­те в за­ла­та об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

(3) Про­вер­ка за кво­рум се из­вър­ш­ва след вся­ка по­чив­ка или пре­къс­ва­не на за­се­да­ни­е­то.

(4) Пред­се­да­те­лят пре­къс­ва вре­мен­но за­се­да­ни­е­то, ко­га­то в за­ла­та ня­ма не­об­хо­ди­мия кво­рум. Ако до 30 ми­ну­ти не се съ­бе­ре необ­хо­ди­ми­ят кво­рум, пред­се­да­те­ля прек­ра­тя­ва за­се­да­ни­е­то.

Чл. 46. (1) За­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет се провежда по пред­ва­ри­тел­но обя­вен дне­вен ред, кой­то се гла­су­ва в на­ча­ло­то.

(2) Не мо­гат да бъ­дат об­съж­да­ни въп­ро­си, ко­и­то не са вклю­че­ни в днев­ния ред.

(3) Ко­га­то из­вън­ред­ни об­с­то­я­тел­с­т­ва на­ла­гат то­ва, пред­ло­же­ния по днев­ния ред за пред­с­то­я­що­то за­се­да­ние мо­гат да бъ­дат вна­ся­ни при пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет до 12.00 ча­са на де­ня, пред­хож­дащ де­ня на за­се­да­ни­е­то. Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет вна­ся пред­ло­же­ния на за­се­да­ни­е­то за включ­ва­не в днев­ния ред след об­съж­да­не и по­ло­жи­тел­но ста­но­ви­ще на ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет, взе­то до 17.00 ча­са на съ­щия ден с обик­но­ве­но мно­зин­с­т­во.

(4)  След гла­су­ва­не на днев­ния ред се прис­тъп­ва към про­чи­та­не на по­ща­та, ко­е­то включ­ва обя­вя­ва­не на важ­ни и об­щес­т­ве­но зна­чи­ми ста­но­ви­ща, дек­ла­ра­ции, пос­та­вя­не на пи­та­ния до кме­та на Об­щи­на Плов­див, про­чи­та­не и пре­дос­та­вя­не на пис­ме­ни от­го­во­ри на пи­та­ния и дру­ги ма­те­ри­а­ли.

Чл. 47. (1) Пред­се­да­те­лят ръ­ко­во­ди за­се­да­ни­я­та и да­ва ду­ма­та на ора­то­ри­те или упъл­но­мо­ща­ва съ­от­ве­тен за­мес­т­ник-пред­се­да­тел за то­ва.

(2) По­ред­ност­та на из­каз­ва­ни­я­та се установява от елек­т­рон­на­та сис­те­ма съг­лас­но оп­ре­де­ле­ни­те с то­зи Пра­вил­ник пра­ви­ла, ка­то пред­се­да­те­лят или упъл­но­мо­щен от не­го за­мес­т­ник-пред­се­да­тел пос­ле­до­ва­тел­но да­ва ду­ма­та на ора­то­ри­те.

Чл. 48. По осо­бе­но важ­ни въп­ро­си, ко­га­то вре­ме­то за из­каз­ва­не на от­дел­ни­те по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни гру­пи е оп­ре­де­ле­но, пред­се­да­те­лят да­ва ду­ма­та в за­ви­си­мост от по­ред­ност­та, пред­с­та­ве­на от ръ­ко­вод­с­т­ва­та на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни­те гру­пи, на об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, ко­и­то ще го­во­рят от тях­но име.

Чл. 49. (1) От име­то на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на­та гру­па мо­гат да се из­каз­ват пред­се­да­те­лят на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на­та гру­па или упъл­но­мо­щен не­ин член.

(2) В рамки­те на дис­ку­си­и­те пред­се­да­те­ля да­ва ду­ма­та за из­каз­ва­не от име­то на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на­та гру­па вед­на­га след по­ис­к­ва­не, но не по­ве­че от един път при об­съж­да­не на съ­от­вет­на­та точ­ка от днев­ния ред.

Чл. 50. (1) За про­це­ду­ра (про­це­ду­рен въп­рос) ду­ма­та се да­ва вед­на­га.

(2) Про­це­дур­ни са въп­ро­си­те:

  1. въз­ра­зя­ва­не сре­щу кон­к­рет­но на­ру­ша­ва­не на ре­да за про­веж­да­не на за­се­да­ни­я­та, пред­ви­ден в то­зи Пра­вил­ник;
  2. съ­дър­жа­щи пред­ло­же­ния за из­ме­не­ние и до­пъл­не­ние на при­е­тия ред за протичане на за­се­да­ни­е­то;
  3. прек­ра­тя­ва­не на за­се­да­ни­е­то;
  4. от­ла­га­не на за­се­да­ни­е­то;
  5. прек­ра­тя­ва­не на ра­зис­к­ва­ни­я­та;
  6. от­ла­га­не на ра­зис­к­ва­ни­я­та;
  7. от­ла­га­не на гла­су­ва­не­то;
  8. про­вер­ка на кво­ру­ма;
  9. удъл­жа­ва­не вре­ме­то за ра­бо­та по чл. 42, ал.1 от Правилника за организация на дейността на Пловдивски общински съвет (ПО­ДПОбС);
  10.  пре­къс­ва­не на за­се­да­ни­е­то по чл. 59, ал. 1 и 2 от ПО­ДПОбС;
  11. ис­ка­не за тай­но или по­и­мен­но гла­су­ва­не по чл. 64, ал. 2 от ПО­ДПОбС;
  12. по­чив­ка за изяс­ня­ва­не на по­зи­ци­я­та на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па пре­ди гла­су­ва­не по чл. 65, ал. 2 от ПО­ДПОбС;
  13. при­е­ма­не на ре­ше­ние за гла­су­ва­не на ед­но че­те­не по чл. 76, ал. 7 от ПО­ДПОбС;
  14. да се гла­су­ват раз­дел­но точ­ки­те от тек­с­та на ре­ше­ни­е­то в пред­ло­же­ни­е­то.

(3) Про­це­дур­ни­те въп­ро­си се пос­та­вят в рам­ки­те на ед­на ми­ну­та, без да се за­ся­га същ­ност­та на об­съж­да­ния въп­рос.

Чл. 51. Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци го­во­рят по мик­ро­фон. По про­це­дур­ни въп­ро­си пред­ло­же­ние мо­гат да се пра­вят и от мяс­то.

Чл. 52. Ако ора­то­рът се от­к­ло­ня­ва от об­съж­да­на­та те­ма, пред­се­да­те­ля го пре­дуп­реж­да­ва и ако на­ру­ше­ни­е­то про­дъл­жи, му от­не­ма ду­ма­та.

Чл. 53. Об­щин­с­ки съ­вет­ник не мо­же да го­во­ри по съ­щес­т­во по­ве­че от вед­нъж по един и същи въп­рос, ос­вен ако е вно­си­тел на пред­ло­же­ни­е­то и тряб­ва да от­го­ва­ря на кон­к­рет­но пос­та­ве­ни към не­го въп­ро­си.

Чл. 54. (1) От­дел­ни­ят ора­тор има пра­во на из­каз­ва­не до пет ми­ну­ти.

(2) При не­об­хо­ди­мост вре­ме­то за из­каз­ва­не на от­дел­ния ора­тор се оп­ре­де­ля с ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

(3) Вся­ка по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па има пра­во да по­ис­ка удъл­жа­ва­не на пред­ва­ри­тел­но оп­ре­де­ле­но­то вре­ме за из­каз­ва­не по кон­к­ре­тен въп­рос. В то­зи слу­чай ос­та­на­ли­те по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни гру­пи имат пра­во на съ­от­вет­с­т­ва­що удъл­жа­ва­не на тях­но­то вре­ме. Пред­ло­же­ни­е­то се гла­су­ва от Об­щин­с­кия съ­вет.

(4) Де­жур­ни­те за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли сле­дят за вре­мет­ра­е­не­то на из­каз­ва­не­то на от­дел­ни­те об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци и уве­до­мя­ват пред­се­да­те­ля при из­ти­ча­не на вре­ме­то.

(5) 1. Об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник има пра­во на реп­ли­ка.

2. По ед­но и съ­що из­каз­ва­не мо­гат да бъ­дат нап­ра­ве­ни до три реп­ли­ки.

3. Не се до­пус­ка реп­ли­ка на реп­ли­ка­та.

4. Об­щин­с­ки съ­вет­ник мо­же да пол­з­ва пра­во­то си на реп­ли­ка един път по вре­ме на об­съж­да­не на ед­но из­каз­ва­не.

(6) Об­щин­с­ки съ­вет­ник, към ко­го­то е от­п­ра­ве­на реп­ли­ка­та, има пра­во на от­го­вор (дуп­ли­ка) до две ми­ну­ти след прик­люч­ва­не на реп­ли­ки­те.

Чл. 55. Об­щин­с­ки съ­вет­ник има пра­во на лич­но обяс­не­ние до две ми­ну­ти, ко­га­то  по вре­ме на из­каз­ва­не е спо­ме­на­то име­то му и по­и­мен­но му е: от­п­ра­ве­на лич­на на­пад­ка, ос­кър­би­тел­ни ду­ми, зап­ла­хи про­тив не­го или не­го­ви близ­ки, раз­г­ла­се­ни са дан­ни, от­на­ся­щи се до лич­ния му жи­вот или ув­реж­да­щи доб­ро­то му име. Той мо­же да нап­ра­ви то­ва са­мо вед­нъж до края на об­съж­да­не­то на съ­от­вет­ния въп­рос.

Чл. 56. (1) На кме­та на Об­щи­на Плов­див, за­мес­т­ник-кме­то­ве­те на об­щи­на­та, об­щес­т­ве­ния пос­ред­ник, сек­ре­та­ря на об­щи­на­та, глав­ния ар­хи­тект на об­щи­на­та и директорите на дирекции, ду­ма­та се да­ва вед­на­га ко­га­то я по­ис­кат, но не по­ве­че от вед­нъж по об­съж­да­ния въп­рос, с из­к­лю­че­ние на от­го­во­ри по пос­та­ве­ни въп­ро­си.

(2) Кме­то­ве­те на ра­йо­ни се из­с­луш­ват за­дъл­жи­тел­но при об­съж­да­не на въп­ро­си, от­на­ся­щи се кон­к­рет­но до съ­от­вет­ния ра­йон, ако са за­я­ви­ли из­каз­ва­не или по ис­ка­не на об­щин­с­ки съ­вет­ник.

Чл. 57. Ако спи­съ­кът на ора­то­ри­те е из­чер­пан и ни­кой об­щин­с­ки съ­ветник не ис­ка ду­ма­та, пред­се­да­те­лят обя­вя­ва ра­зис­к­ва­ни­я­та за прек­ра­те­ни.

Чл. 58. (1) Ко­га­то е пос­тъ­пи­ло про­це­дур­но пред­ло­же­ние, то се пос­та­вя вед­на­га на гла­су­ва­не, без да се об­съж­да.

(2) Ко­га­то е пос­тъ­пи­ло про­це­дур­но пред­ло­же­ние за прек­ра­тя­ва­не на ра­зис­к­ва­ни­я­та, то не се об­съж­да и се под­ла­га на гла­су­ва­не, ако са нап­ра­ве­ни не по-мал­ко от пет из­каз­ва­ния от об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци пре­ди то­ва. След при­е­ма­не на про­це­ду­ра­та за прек­ра­тя­ва­не на де­ба­та всич­ки об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, за­я­ви­ли пре­ди при­е­ма­не­то на та­зи про­це­ду­ра из­каз­ва­ния, гу­бят то­ва си пра­во. Ако има за­я­ве­ни реп­ли­ки пре­ди про­це­дур­но­то пред­ло­же­ние за прек­ра­тя­ва­не на де­ба­та, те се до­вър­ш­ват и из­ка­за­ли­ят се има пра­во на от­го­вор до две ми­ну­ти.

(3) Пред­ло­же­ни­е­то за прек­ра­тя­ва­не се под­ла­га на гла­су­ва­не пре­ди пред­ло­же­ни­е­то за от­ла­га­не.

Чл. 59. (1) При шум или без­ре­дие, с ко­е­то се пре­чи на ра­бо­та­та на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци или ко­га­то важни при­чи­ни на­ла­гат, пред­се­да­те­лят мо­же да пре­къс­не за­се­да­ни­е­то за оп­ре­де­ле­но вре­ме, ка­то се обя­вя­ва вре­мет­ра­е­не­то на евен­ту­ал­но­то пре­къс­ва­не, ко­е­то не мо­же да бъ­де по­ве­че от 1 (един) час. За­се­да­ни­е­то мо­же да бъ­де пре­къс­на­то от пред­се­да­те­ля и при не­об­хо­ди­мост от обед­на или дру­га почивка.

(2) По ис­ка­не на по­ли­ти­чес­ки предста­ви­тел­на гру­па пред­се­да­те­лят пре­къс­ва за­се­да­ни­е­то за оп­ре­де­ле­но вре­ме, но не по­ве­че от 20 ми­ну­ти и са­мо вед­нъж по време на ед­но за­се­да­ние.

Чл. 60. За­се­да­ни­е­то мо­же да бъ­де от­ло­же­но с ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет по пред­ло­же­ние на пред­се­да­те­ля, на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па или на от­де­лен об­щин­с­ки съ­вет­ник.

Чл. 61. (1) На за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет се во­дят сте­ног­ра­ма и зву­ко­за­пис, ка­то сте­ног­ра­фът удос­то­ве­ря­ва ав­тен­тич­ност­та на сте­ног­ра­ма­та с под­пи­са си.

(2) Към из­гот­ве­ния про­то­кол се при­ла­гат мо­ти­ви­те и тек­с­тът на про­ек­ти­те за ак­то­ве на Об­щин­с­кия съ­вет и пред­ло­же­ни­я­та по тях и ко­га­то не са вне­се­ни в за­се­да­ние, как­то и про­то­ко­ли­те за про­ве­де­но тай­но, са­мо­ръч­но или по­и­мен­но елек­т­рон­но гла­су­ва­не. Про­то­ко­лът от за­се­да­ни­е­то и ма­те­ри­а­ли­те към не­го се ар­хи­ви­рат и в елек­т­ро­нен вид.

(3) За вся­ко за­се­да­ние се во­ди про­то­кол. Съ­вет­ни­ци­те имат пра­во в се­дем­д­не­вен срок от де­ня на за­се­да­ни­е­то да прег­ле­дат про­то­ко­ла и да по­ис­кат в пис­ме­на фор­ма поп­рав­ки в не­го. При спор въп­ро­сът се ре­ша­ва от Об­щин­с­кия съ­вет на след­ва­що­то за­се­да­ние.

(4) Ре­ше­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет се опо­вес­тя­ват на граж­да­ни­те чрез елек­т­рон­на­та стра­ни­ца на Об­щин­с­кия съ­вет, чрез сред­с­т­ва­та за ма­со­во ос­ве­до­мя­ва­не и на таб­ло в сгра­да­та на Об­щи­на Плов­див. Ос­пор­ва­не­то, спи­ра­не­то, от­мя­на­та или пот­вър­ж­да­ва­не­то на ос­пор­ва­ни­те ак­то­ве на Об­щин­с­кия съ­вет се раз­г­ла­ся­ват по съ­щия ред. Ак­то­ве­те на Об­щин­с­кия съ­вет се об­на­род­ват в „Дър­жа­вен вес­т­ник”, ко­га­то то­ва е пред­ви­де­но със за­кон.

(5) Пре­пи­си­те от всич­ки взе­ти ре­ше­ния на Об­щин­с­кия съ­вет се пре­да­ват на об­лас­т­ния уп­ра­ви­тел и кме­та на Об­щи­на Плов­див в се­дем­д­не­вен срок от приемането им. Пред­се­да­те­ли­те на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни­те гру­пи и кме­то­ве­те на ра­йо­ни имат пра­во да по­лу­чат пре­пи­си от взе­ти­те ре­ше­ния при по­ис­к­ва­не. Пред­се­да­те­ли­те на пос­то­ян­ни ко­ми­сии за­дъл­жи­тел­но по­лу­ча­ват пре­пис от ре­ше­ния на Об­щин­с­кия съ­вет, ко­и­то са взе­ти по пред­ло­же­ние на тех­ни­те ко­ми­сии, в 15-дне­вен срок.

(6) Зву­ко­за­пи­си­те на за­се­да­ни­я­та се съх­ра­ня­ват до края на ман­да­та.

(7) Об­щин­с­ки­ят съ­вет със свое ре­ше­ние мо­же да не до­пус­не пол­з­ва­не­то на аудио-, ви­део- и фо­тог­раф­с­ка тех­ни­ка от жур­на­лис­ти по вре­ме на за­се­да­ние.

Чл. 62. Поп­рав­ки на технически греш­ки в при­е­ти­те от Об­щин­с­кия съ­вет ак­то­ве се из­вър­ш­ват по на­реж­да­не на пред­се­да­те­ля, след ка­то се из­с­лу­шат вно­си­те­лят и док­лад­чи­кът на съ­от­вет­на­та ко­ми­сия. Поп­ра­ве­но­то ре­ше­ние се обоз­на­ча­ва след № на ре­ше­ни­е­то с бук­ва „П”. Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет обя­вя­ва нап­ра­ве­ни­те поп­рав­ки на след­ва­що­то за­се­да­ние.

 

Гла­ва ос­ма

ГЛА­СУ­ВА­НЕ

Чл. 63. (1) Гла­су­ва­не­то е лич­но. Гла­су­ва се „за”, „про­тив” и „въз­дър­жал се”. Гла­су­ва­не­то се из­вър­ш­ва яв­но или тай­но. Тай­но­то гла­су­ва­не се из­вър­ш­ва след ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) Яв­но гла­су­ва­не се из­вър­ш­ва чрез:

1. Елек­т­рон­на­та сис­те­ма или чрез вди­га­не на ръ­ка;

2. По­и­мен­но гла­су­ва­не.

(3) По­и­мен­но­то гла­су­ва­не се из­вър­ш­ва чрез елек­т­рон­на­та сис­те­ма за гла­су­ва­не, а при проб­лем с нея от де­жур­ни­те за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли, ко­и­то про­чи­тат име­на­та на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци, ко­и­то от­го­ва­рят „за”, „про­тив” или „въз­дър­жал се”.

Чл. 64. (1) Тай­но­то гла­су­ва­не се из­вър­ш­ва с бю­ле­ти­ни.

(2) Все­ки об­щин­с­ки съ­вет­ник мо­же да пред­ло­жи гла­су­ва­не­то да бъ­де по­и­мен­но или тай­но. Пред­ло­же­ни­е­то се пос­та­вя на гла­су­ва­не без ра­зис­к­ва­ния и вед­на­га.

Чл. 65. (1) Пред­се­да­те­лят обя­вя­ва, че се прис­тъп­ва към гла­су­ва­не. До­ка­то трае гла­су­ва­не­то, ду­ма­та не се да­ва на ни­ко­го.

(2) При не­об­хо­ди­мост пред­се­да­те­ли­те на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни гру­пи мо­гат да по­ис­кат пет ми­ну­ти за об­съж­да­не в по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни­те гру­пи по­зи­ция по пред­с­то­я­що гла­су­ва­не, след ко­е­то се прис­тъп­ва към гла­су­ва­не. То­ва пра­во се уп­раж­ня­ва най-мно­го по три про­ек­то­ре­ше­ния за за­се­да­ни­е­то.

Чл. 66. (1) Гла­су­ва­не­то се из­вър­ш­ва по след­ния ред:

  1. Пред­ло­же­ние за от­х­вър­ля­не;
  2. Пред­ло­же­ние за от­ла­га­не за след­ва­що за­се­да­ние;
  3. Пред­ло­же­ние за из­ме­не­ние или до­пъл­не­ние;
  4. Ос­нов­но­то пред­ло­же­ние.

(2) Нап­ра­ве­ни­те пред­ло­же­ния се гла­су­ват по ре­да на пос­тъп­ва­не­то им, ос­вен ако вно­си­те­ли­те им не се съг­ла­сят на дру­га по­ред­ност.

(3) Ко­га­то пред­ло­же­ние за из­ме­не­ние или до­пъл­не­ние е при­е­то от вно­си­те­ля, то не се гла­су­ва.

Чл. 67. (1) Пред­ло­же­ни­е­то се смята за при­е­то, ко­га­то за не­го са гла­су­ва­ли по­ве­че от по­ло­ви­на­та при­със­т­ва­щи на за­се­да­ни­е­то об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, ос­вен ако в спе­ци­а­лен за­кон не е пред­ви­де­но дру­го.

(2) Ре­ше­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет по чл. 21, ал. 1, точ­ки 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 16, 17, 20 и по чл. 21-а, ал. 3 от ЗМСМА се смя­тат за при­е­ти, ако за тях са гла­су­ва­ли най-мал­ко 26 об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

(3) Ре­ше­ни­я­та на об­щин­с­кия съ­вет по чл. 21, ал. 1, точ­ки 6, 7, 8, 9, 10, 14 и 15 от ЗМСМА се при­е­мат с по­и­мен­но гла­су­ва­не, ко­е­то се от­ра­зя­ва в про­то­ко­ла от за­се­да­ни­е­то.

(4) Пред­ло­же­ни­я­та, из­гот­ве­ни на ба­за про­ве­де­но из­с­лед­ва­не след пред­с­та­ви­тел­на из­вад­ка на граж­да­ни­те на Об­щи­на Плов­див, се прег­ла­су­ват на след­ва­що­то за­се­да­ние, ако ре­зул­та­тът от гла­су­ва­не­то по тях е про­ти­во­по­ло­жен на ре­зул­та­та от до­пит­ва­не­то. При прег­ла­су­ва­не­то ре­ше­ни­я­та се смятат за при­е­ти, ако за тях са гла­су­ва­ли най-мал­ко 26 об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци.

Чл. 68. (1) Ко­га­то про­ти­ча­не­то на гла­су­ва­не­то или ре­зул­та­тът от него бъ­дат ос­по­ре­ни, пред­се­да­те­лят раз­по­реж­да да бъ­де пов­то­ре­но. Ре­зул­та­тът, ус­та­но­вен при пов­тор­но­то гла­су­ва­не, е окон­ча­те­лен.

(2) След при­е­ма­не на ре­ше­ни­е­то по един съ­вет­ник от вся­ка по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па и до два­ма съ­вет­ни­ци, неч­ле­ну­ва­щи в по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па, по ре­да на пос­тъп­ва­не на за­яв­ки­те, имат пра­во да обяс­нят от­ри­ца­тел­ния си вот за вре­ме до две ми­ну­ти.

Гла­ва де­ве­та

ВНА­СЯ­НЕ, РАЗ­Г­ЛЕЖ­ДА­НЕ И ПРИ­Е­МА­НЕ НА ПРО­ЕК­ТИ­ТЕ

Чл. 69. (1) Пред­се­да­те­ли­те на пос­то­ян­ни и вре­мен­ни ко­ми­сии, об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци, кме­тът на Об­щи­на Плов­див, за­мес­т­ник-кме­то­ве­те, сек­ре­та­рят на об­щи­на­та, глав­ни­ят ар­хи­тект и кме­то­ве­те на ра­йо­ни имат пра­во да вна­сят в Об­щин­с­кия съ­вет про­ек­ти за пра­вил­ни­ци, на­ред­би, ре­ше­ния, ин­с­т­рук­ции и дру­ги ак­то­ве.

(2) Всич­ки пред­ло­же­ния,от­п­ра­ве­ни за ре­ша­ва­не в Об­щин­с­кия съ­вет, из­гот­ве­ни от за­мес­т­ник-кме­то­ве, сек­ре­та­рят на об­щи­на­та, глав­ният ар­хи­тект и кме­то­ве­те на ра­йо­ни за­дъл­жи­тел­но се ре­зо­ли­рат от кме­та на Об­щи­на Плов­див. Без не­гов под­пис и из­хо­дящ но­мер от де­ло­вод­с­т­во­то на Об­щи­на Плов­див пред­ло­же­ни­я­та се от­к­ло­ня­ват.

(3) Про­ек­ти­те за­ед­но с мо­ти­ви­те се ад­ре­си­рат до Об­щин­с­кия съ­вет и се ре­гис­т­ри­рат в от­дел „Ек­с­пер­т­но-тех­ни­чес­ко об­с­луж­ва­не” на Об­щин­с­кия съ­вет с вхо­дящ но­мер в ав­то­ма­ти­зи­ра­на­та сис­те­ма за без­хар­ти­е­ни за­се­да­ния и елек­т­рон­но гла­су­ва­не.

(4) Ма­те­ри­а­ли­те по али­нея 1 се пред­с­та­вят и на елек­т­ро­нен но­си­тел при ус­ло­вия и по ред, оп­ре­де­ле­ни от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 70. (1) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет или оп­ре­де­лен от не­го за­мес­т­ник-пред­се­да­тел раз­п­ре­де­ля пос­тъ­пи­ли­те пред­ло­же­ния и ма­те­ри­а­ли в ед­нод­не­вен срок от вна­ся­не­то им в Об­щин­с­кия съ­вет до пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии съ­об­раз­но тях­на­та ком­пе­тен­т­ност. Ко­га­то по­ве­че от ед­на ко­ми­сия има от­но­ше­ние към да­де­но пред­ло­же­ние, ма­те­ри­а­ли­те се пре­дос­та­вят на ня­кол­ко раз­лич­ни ко­ми­сии, ка­то се оп­ре­де­ля во­де­ща­та меж­ду тях чрез поставянето й на пър­во мяс­то.

(2) Во­де­ща­та ко­ми­сия ор­га­ни­зи­ра и ко­ор­ди­ни­ра об­съж­да­не­то на про­ек­та, сле­ди за спаз­ва­не­то на сро­ко­ве­те и под­гот­вя ос­нов­ния док­лад за за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет.

(3) Въз­ра­же­ния по раз­п­ре­де­ле­ни­е­то на про­ек­ти­те мо­гат да се пра­вят от пред­се­да­те­ли­те на за­ин­те­ре­со­ва­ни­те пос­то­ян­ни ко­ми­сии пред пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет в ед­нод­не­вен срок от по­лу­ча­ва­не­то на раз­п­ре­де­ле­ни­е­то. Пред­се­да­те­лят взе­ма окон­ча­тел­но ре­ше­ние по въз­ра­же­ни­е­то в ед­нод­не­вен срок от пос­тъп­ва­не­то му.

Чл. 71. (1) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии об­съж­дат пред­ло­же­ни­я­та и де­по­зи­рат при пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет сво­и­те мо­ти­ви­ра­ни док­ла­ди, ста­но­ви­ща, въз­ра­же­ния и дру­ги по тях не по-къс­но от пет  дни след пос­тъп­ва­не­то им в ко­ми­си­и­те.

(2) По пред­ло­же­ние на пред­се­да­те­ля на съ­от­вет­на­та пос­то­ян­на ко­ми­сия сро­кът по пред­ход­на­та али­нея мо­же да бъ­де удъл­жен с пет дни от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

(3) Сро­ко­ве­те по пред­ход­ни­те али­неи не те­кат, ко­га­то не е пред­с­та­ве­на ис­ка­на­та оком­п­лек­тов­ка на пре­пис­ка­та от пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии.

(4) Ко­га­то вно­си­тел не при­със­т­ва на две по­ред­ни за­се­да­ния на пос­то­ян­на ко­ми­сия, пред­ло­же­ни­е­то по­ве­че не се раз­г­леж­да и пред­се­да­те­лят на ко­ми­си­я­та пос­та­вя ре­зо­лю­ция – към де­ло.

(5) След прик­люч­ва­не на об­съж­да­не­то на пред­ло­же­ни­я­та в ко­ми­си­и­те те мо­гат да бъ­дат вклю­че­ни в днев­ния ред за след­ва­що за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 72. (1) В сво­и­те док­ла­ди ко­ми­си­и­те се про­из­на­сят по за­ко­но­съ­об­раз­ност­та и це­ле­съ­об­раз­ност­та на пред­ло­же­ни­я­та. Те мо­гат да изис­к­ват от вно­си­те­ля до­пъл­ни­тел­ни ма­те­ри­а­ли, свър­за­ни с пред­ло­же­ни­е­то. Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии пра­вят мо­ти­ви­ран пис­мен док­лад до Об­щин­с­кия съ­вет да при­е­ме пред­ло­же­ние във ви­да, предоставен от вно­си­те­ля, да го при­е­ме с из­ме­не­ния и до­пъл­не­ния или да го от­х­вър­ли. При пред­ла­га­не на из­ме­не­ния и до­пъл­не­ния на пред­ло­же­ни­е­то пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии из­гот­вят пис­ме­ни пред­ло­же­ния до Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) Ко­га­то са вне­се­ни два или по­ве­че про­ек­та по ед­но пред­ло­же­ние, во­де­ща­та пос­то­ян­на ко­ми­сия мо­же да из­ра­бо­ти про­ект, кой­то да вне­се от свое име за раз­г­леж­да­не на за­се­да­ние в Съ­ве­та.

(3) Ко­га­то от­дел­ният вно­си­тел по ал. 2 не е съг­ла­сен с про­ек­та на ко­ми­си­я­та, той пра­ви свой док­лад пред Об­щин­с­кия съ­вет.

(4) Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци, кме­тът на Об­щи­на Плов­див и дру­ги ли­ца, ко­и­то имат пра­во да пра­вят пред­ло­же­ния до Об­щин­с­кия съ­вет, са длъж­ни да ги вне­сат в Съ­ве­та най-мал­ко три ра­бот­ни дни пре­ди обя­вя­ва­не­то на про­ек­та за днев­ния ред за пред­с­то­я­що­то за­се­да­ние на Съ­ве­та.

(5) Про­ек­тът за дне­вен ред, за­ед­но с ма­те­ри­а­ли­те към не­го, се пре­дос­та­вя на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци три дни пре­ди обя­ве­на­та да­та на за­се­да­ни­е­то по елек­т­ро­нен път.

Чл. 73. (1) Ко­га­то сметне за не­об­хо­ди­мо, Об­щин­с­кият съ­вет при­е­ма ре­ше­ние за до­пъл­ни­тел­но об­съж­да­не на про­ек­та и го из­п­ра­ща на съ­от­вет­на­та пос­то­ян­на ко­ми­сия.

(2) Пред­ло­же­ни­е­то се включ­ва на след­ва­що за­се­да­ние на Съ­ве­та, ос­вен ако Об­щин­с­кият съ­вет не ре­ши дру­го.

Чл. 74. Вно­си­те­лят на пред­ло­же­ние мо­же да го от­тег­ли до при­е­ма­не на днев­ния ред на за­се­да­ни­е­то от Съ­ве­та, а след то­ва са­мо с ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 75. Ко­га­то в из­пъл­не­ние на пра­во­мо­щи­я­та си по за­кон кме­тът на Об­щи­на Плов­див или об­лас­т­ният уп­ра­ви­тел на Об­ласт Плов­див вър­не за но­во об­съж­да­не акт на Об­щин­с­кия съ­вет, пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет в за­ко­но­вия срок от по­лу­ча­ва­не на връ­ща­не­то включ­ва в днев­ния ред на за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет вър­на­ти­я за но­во раз­г­леж­да­не акт за­ед­но с мо­ти­ви­те за връ­ща­не­то му и при­ла­га ста­но­ви­ще на вно­си­те­ля за не­го­во­то пов­тор­но при­е­ма­не, от­мя­на, изменение или допълнение.

Чл. 76. (1) Про­ек­тът за го­ди­шен бю­д­жет се вна­ся в Об­щин­с­кия съ­вет от кме­та на Об­щи­на Плов­див и се раз­п­ре­де­ля за ста­но­ви­ще до всич­ки пос­то­ян­ни ко­ми­сии. Во­де­ща е пос­то­ян­на­та ко­ми­сия по „Бю­д­жет и фи­нан­си”.

(2) Пред­ло­же­ни­е­то се раз­г­леж­да при­о­ри­тет­но от всич­ки пос­то­ян­ни ко­ми­сии. Те са длъж­ни да се про­из­не­сат в срок до пет ра­бот­ни дни от раз­п­ре­де­ля­не­то му.

(3) След из­ти­ча­не на сро­ка по ал. 2 про­ек­тът се вна­ся за об­съж­да­не и при­е­ма­не не­за­ви­си­мо от броя на пред­с­та­ве­ни­те ста­но­ви­ща.

(4) Об­съж­да­не­то за­поч­ва с из­ло­же­ние на вно­си­те­ля, след ко­е­то се из­с­луш­ват док­ла­дът на пос­то­ян­на­та ко­ми­сия по „Бю­д­жет и фи­нан­си” и ста­но­ви­ща­та на ос­та­на­ли­те пос­то­ян­ни ко­ми­сии.

(5) Об­съж­да­не­то и гла­су­ва­не­то на про­ек­та се из­вър­ш­ва по об­щи су­ми, раз­де­ли, па­раг­ра­фи и ме­роп­ри­я­тия.

(6) Ин­фор­ма­ци­я­та за про­ек­та на го­диш­ния бю­д­жет на об­щи­на­та се ог­ла­ся­ва на на­се­ле­ни­е­то на Об­щи­на Плов­див.

(7) Пред­ло­же­ни­е­то за при­е­ма­не на го­диш­ния бю­д­жет на Об­щи­на Плов­див ста­ва на две че­те­ния, ос­вен ако Об­щин­с­ки­ят съ­вет не ре­ши дру­го.

Чл. 77. (1) Пред­ло­же­ние по про­ек­та за го­диш­ния бю­д­жет, ко­и­то пред­виж­дат или пред­по­ла­гат уве­ли­ча­ва­не на бю­д­жет­ни­те раз­хо­ди по един па­раг­раф или ме­роп­ри­я­тие, се раз­г­леж­дат, ко­га­то се по­со­чи из­точ­ни­кът на фи­нан­си­ра­не.

(2) Пред­ло­же­ния за из­ме­не­ние в пред­ви­де­ния раз­мер на бю­д­жет­ни­те при­хо­ди по гру­пи и па­раг­ра­фи мо­гат да се пра­вят съг­ла­су­ва­но с вно­си­те­ля.

Чл. 78. Об­щин­с­ки­ят бю­д­жет се из­ме­ня през те­ку­ща­та го­ди­на по реда, по кой­то е бил при­ет.

Чл. 79. Всич­ки про­ек­ти, чи­е­то при­ла­га­не пред­по­ла­га до­пъл­ни­тел­но бю­д­жет­но фи­нан­си­ра­не, се съп­ро­вож­дат с пред­ло­же­ние за съ­от­вет­но из­ме­не­ние на при­е­тия го­ди­шен бю­д­жет на об­щи­на­та. В те­зи слу­чаи се при­ла­гат осо­бе­ни­те пра­ви­ла по то­зи раз­дел.

Гла­ва де­се­та

КОН­Т­РОЛ И ПИ­ТА­НИЯ КЪМ КМЕ­ТА НА ОБ­ЩИ­НА ПЛОВ­ДИВ

Чл. 80. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник има пра­во да от­п­ра­вя пи­та­не до кме­та на Об­щи­на Плов­див по ак­ту­ал­ни въп­ро­си, ко­и­то пред­с­тав­ля­ват об­щес­т­вен ин­те­рес.

(2) Въп­ро­си­те тряб­ва да са фор­му­ли­ра­ни крат­ко, яс­но и да съ­дър­жат са­мо не­об­хо­ди­ма­та ин­фор­ма­ция, дос­та­тъч­на за изяс­ня­ва­не на проб­ле­ма.

Чл. 81. (1) Пи­та­ни­я­та се от­п­ра­вят чрез пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет в пис­ме­на фор­ма. Председателят съобщава за постъпилите питания на първото заседание след тяхното подаване. Питането не се обявява, когато общинският съветник, който го е направил, отсъства.

(2) Об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник из­рич­но за­я­вя­ва в пи­та­не­то да­ли же­лае да по­лу­чи пис­мен или ус­тен от­го­вор.

(3) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет уве­до­мя­ва кме­та на Об­щи­на Плов­див за отправеното  пи­та­не в двуд­не­вен срок от неговото постъпване.

Чл. 82.(1) Об­щин­с­кият съ­вет из­с­луш­ва пи­та­ни­я­та и постъпилите от­го­во­ри­ по тях в на­ча­ло­то на съ­от­вет­но­то за­се­да­ние, ос­вен ако ре­ши дру­го.

(2) Пи­та­не­то се сне­ма от днев­ния ред, ко­га­то об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник, ко­й­то  го   е нап­ра­вил, от­със­т­ва. От­със­т­ва­щи­ят об­щин­с­ки съ­вет­ник по­лу­ча­ва от­го­вор на пи­та­не­то си в пис­мен вид.

Чл. 83. Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци мо­гат до по­лу­ча­ва­не на от­го­во­ра да от­тег­лят сво­и­те пи­та­ния с пис­мен от­каз. Пред­се­да­те­лят ин­фор­ми­ра за то­ва Об­щин­с­кия съ­вет на след­ва­що­то за­се­да­ние и уве­до­мя­ва съ­от­вет­но кме­та на Об­щи­на Плов­див.

Чл. 84. (1) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див мо­же да въз­ло­жи от­го­во­ра на пи­та­не­то на съ­от­ве­тен за­мес­т­ник-кмет, сек­ре­та­ря на об­щи­на­та, глав­ния ар­хи­тект на об­щи­на­та или кмет на ра­йон съ­об­раз­но с ха­рак­те­ра на въп­ро­сите. При изис­кан пис­мен от­го­вор той се ут­вър­ж­да­ва от кме­та на Об­щи­на Плов­див.

(2) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див мо­же да по­ис­ка от­ла­га­не на от­го­во­ра, но не по-къс­но от след­ва­що­то за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 85. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник мо­же да за­да­ва не по­ве­че от ед­но пи­та­не за за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) За по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па пи­та­ни­я­та на чле­ну­ва­щи­те в нея съ­вет­ни­ци за ед­но за­се­да­ние мо­гат да бъ­дат не по­ве­че от две.

(3) За об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, нечле­ну­ва­щи в по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па, по ед­но пи­та­не от по­ли­ти­чес­ка пар­тия (по­ли­ти­чес­ка ко­а­ли­ция) за ед­но за­се­да­ние.

Чл. 86. След прис­тъп­ва­не към раз­г­леж­да­не на пи­та­не­то вно­си­те­лят мо­же да го из­ло­жи в рам­ки­те на три ми­ну­ти.

Чл. 87. (1) Ко­га­то се по­лу­чи пис­мен отго­вор на пи­та­не­то, пред­се­да­те­ля съ­об­ща­ва за то­ва на за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет и връч­ва ек­зем­п­ляр от не­го на об­щин­с­кия съ­вет­ник, кой­то го е нап­ра­вил.

(2) От­го­во­рът на пи­та­не­то не се об­съж­да и от­го­ва­ря­щи­ят и пи­та­щи­ят не мо­гат да бъ­дат реп­ли­ки­ра­ни. Об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник, за­дал въп­ро­са, има пра­во един­с­т­ве­но  да за­я­ви до­во­лен ли е от от­го­во­ра, или не в рам­ки­те на ед­на ми­ну­та.

Чл. 88. (1) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див пред­с­та­вя пред Об­щин­с­кия съ­вет прог­ра­ма за уп­рав­ле­ние за сро­ка на ман­да­та в три­ме­се­чен срок от по­ла­га­не на клет­ва­та. Прог­ра­ма­та за уп­рав­ле­ние съ­дър­жа:

  1. Ос­нов­ни­те це­ли;
  2. При­о­ри­те­ти;
  3. Дей­нос­ти;
  4. Сро­ко­ве за из­пъл­не­ние;
  5. Очак­ва­ни ре­зул­та­ти.

(2) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див пред­с­та­вя пред Об­щин­с­кия съ­вет го­ди­шен от­чет за из­пъл­не­ние на Прог­ра­ма­та за уп­рав­ле­ние в срок до 31 яну­а­ри.

(3) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див вна­ся в Об­щин­с­кия съ­вет от­чет за из­пъл­не­ние на ак­то­ве­те на Об­щин­с­кия съ­вет два пъ­ти го­диш­но.

Гла­ва еди­на­де­се­та

ПО­ВЕ­ДЕ­НИЕ НА ОБ­ЩИН­С­КИ­ТЕ СЪ­ВЕТ­НИ­ЦИ ПО ВРЕ­МЕ

НА ЗА­СЕ­ДА­НИЯ НА ПОС­ТО­ЯН­НИ­ТЕ И ВРЕ­МЕН­НИТЕ КО­МИ­СИИ

И НА СЕ­СИИ НА ОБ­ЩИН­С­КИЯ СЪ­ВЕТ

Чл. 89. Об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци ня­мат пра­во по вре­ме на за­се­да­ние да пре­къс­ват ора­то­ра, да по­ви­ша­ват тон, да се дър­жат не­у­ва­жи­тел­но, на­зи­да­тел­но и гру­бо, да от­п­ра­вят лич­ни на­пад­ки, ос­кър­би­тел­ни ду­ми, жес­то­ве или зап­ла­хи про­тив ко­го­то и да би­ло, да раз­г­ла­ся­ват дан­ни, от­на­ся­щи се до лич­ния жи­вот или ув­реж­да­щи доб­ро­то име на граж­да­ни­те, да имат неп­рис­той­но по­ве­де­ние, как­то и да из­вър­ш­ват действия, ко­и­то на­ру­ша­ват ре­да на за­се­да­ни­е­то на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 90. По от­но­ше­ние на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци мо­гат да се при­ла­гат след­ни­те дис­цип­ли­нар­ни мер­ки:

  1. На­пом­ня­не;
  2. За­бе­леж­ка;
  3. По­ри­ца­ние;
  4. От­не­ма­не на ду­ма­та;
  5. От­с­т­ра­ня­ва­не от за­се­да­ни­е­то.

Чл. 91. „На­пом­ня­не” се пра­ви от председателя на Общинския съвет на все­ки ора­тор, кой­то се от­к­ло­ни от пред­ме­та на ра­зис­к­ва­ни­я­та или на­ру­ши ре­да на за­се­да­ни­е­то по ка­къв­то и да е на­чин.

Чл. 92. (1) „За­бе­леж­ка” се пра­ви от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет към об­щин­с­ки съ­вет­ник, на ко­го­то е нап­ра­ве­но ве­че „На­пом­ня­не” на съ­що­то за­се­да­ние, но про­дъл­жа­ва да на­ру­ша­ва ре­да.

(2) „За­бе­леж­ка” се пра­ви на об­щин­с­ки съ­вет­ник, кой­то се е обър­нал с ос­кър­би­тел­ни ду­ми, жес­то­ве или зап­ла­хи към друг об­щин­с­ки съ­вет­ник или пред­с­та­ви­тел на ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див.

Чл. 93. „По­ри­ца­ние” се на­ла­га от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет на об­щин­с­ки съ­вет­ник, кой­то въп­ре­ки на­ло­же­ни­те му дис­цип­ли­нар­ни мер­ки „На­пом­ня­не” и „За­бе­леж­ка” про­дъл­жа­ва да на­ру­ша­ва ре­да на за­се­да­ни­е­то или е съз­дал без­ре­дие в за­ла­та.

Чл. 94. Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет на­каз­ва с „От­не­ма­не на ду­ма­та” об­щин­с­ки съ­вет­ник, кой­то:

  1. По вре­ме на из­каз­ва­не­то си има на­ло­же­ни две от пред­ви­де­ни­те в чл. 90 дис­цип­ли­нар­ни мер­ки;
  2. След из­ти­ча­не на вре­ме­то за из­каз­ва­не про­дъл­жа­ва из­ло­же­ни­е­то си, въп­ре­ки по­ка­на­та на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет да за­вър­ши.

Чл. 95. (1) Пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет на­каз­ва с „От­с­т­ра­ня­ва­не от за­се­да­ни­е­то” об­щин­с­ки съ­вет­ник, кой­то:

  1. Въз­ра­зя­ва про­тив на­ло­же­на­та дис­цип­ли­нар­на мяр­ка по груб и неп­рис­то­ен на­чин;
  2. Про­дъл­жи­тел­но и неп­ре­къс­на­то не оси­гу­ря­ва въз­мож­ност за нор­мал­на ра­бо­та в за­се­да­тел­на­та за­ла по вре­ме на за­се­да­ние или обиж­да и ос­кър­бя­ва;
  3. При­зо­ва­ва към без­по­ря­дък или на­си­лие в за­ла­та.

(2) От­с­т­ра­ня­ва­не­то се из­вър­ш­ва след из­рич­ното раз­по­реж­да­не на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет от ли­ца­та, от­го­ва­ря­щи за ре­да, по чл. 44, ал. 7 от Пра­вил­ни­ка за ор­га­ни­за­ци­я­та и дей­ност­та на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 96. При­със­т­ви­е­то на се­си­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет се за­чи­та, ако об­щин­с­ки­ят съ­вет­ник е при­със­т­вал в за­ла­та не по-мал­ко от 80 % от про­дъл­жи­тел­ност­та на се­си­я­та и е на­пус­нал се­си­я­та след ин­фор­ми­ра­не на де­жур­ни­те за­мес­т­ник-пред­се­да­те­ли.

Чл. 97. ( Отменен  с Решение № 3, взето с Протокол №1 от 23.01.2014г.)

Гла­ва два­на­де­се­та

МЕЖ­ДУ­НА­РОД­НИ ОТ­НО­ШЕ­НИЯ НА ОБ­ЩИН­С­КИЯ СЪ­ВЕТ

И СДРУ­ЖА­ВА­НЕ НА ОБ­ЩИ­НА ПЛОВ­ДИВ

Чл. 98. (1) Меж­ду­на­род­ни­те от­но­ше­ния на Об­щин­с­кия съ­вет се ор­га­ни­зи­рат от пред­се­да­те­ля съв­мес­т­но с ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет в съ­от­вет­с­т­вие с оп­ре­де­ле­ния бю­д­жет.

(2) Пред­ло­же­ние за из­п­ра­ща­не на де­ле­га­ции на Об­щин­с­кия съ­вет в чуж­би­на, как­то и за по­ка­на на чуж­дес­т­ран­ни де­ле­га­ции, се пра­ви от пред­се­да­те­ля, след кон­сул­та­ции на ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет с пред­се­да­те­ли­те на по­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­ни­те гру­пи.

Чл. 99. (1) Об­щин­с­ко­то сът­руд­ни­чес­т­во има за цел да по­доб­ри ка­чес­т­во­то на ад­ми­нис­т­ра­тив­но­то об­с­луж­ва­не, пре­дос­та­вя­не­то на об­щес­т­ве­ни ус­лу­ги на на­се­ле­ни­е­то и да доп­ри­не­се за раз­ви­ти­е­то на съ­от­вет­ни­те об­лас­ти чрез ефек­тив­но из­пол­з­ва­не на съ­щес­т­ву­ва­щи­те ре­сур­си.

(2) Ос­нов­ни­те прин­ци­пи за осъ­щес­т­вя­ва­не на общин­с­ко­то сът­руд­ни­чес­т­во са:

1. Доб­ро­вол­ност;

2. Вза­и­мен ин­те­рес;

3. Ак­ти­вен из­бор;

4. Гъв­ка­вост и ди­на­мич­ност;

5. Проз­рач­ност и от­го­вор­ност.

(3) Ко­га­то в Об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция се по­лу­чи офи­ци­ал­но пред­ло­же­ние за сключ­ва­не на спо­ра­зу­ме­ния за сът­руд­ни­чес­т­во или до­го­во­ри за поб­ра­ти­мя­ва­не с дру­ги гра­до­ве в стра­на­та или чуж­би­на, кме­тът на Об­щи­на Плов­див оп­ре­де­ля със­та­ва на де­ле­га­ци­я­та, в ко­я­то мо­гат да бъ­дат вклю­че­ни и об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци, по пред­ло­же­ние на ръ­ко­вод­с­т­во­то на Об­щин­с­кия съ­вет.

(4) Ко­га­то в де­ле­га­ци­я­та има и общин­с­ки съ­вет­ни­ци, пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет ин­фор­ми­ра за то­ва об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци при прочитане на по­ща­та на след­ва­що­то за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

(5). В съ­от­вет­с­т­вие с дейс­т­ва­щи­те нор­ма­тив­ни ак­то­ве за ко­ман­ди­ров­ки в стра­на­та и чуж­би­на ръко­во­ди­те­лят на де­ле­га­ци­я­та или ко­ман­ди­ро­ва­ният из­гот­вя пис­мен док­лад за ре­зул­та­ти­те от ко­ман­ди­ров­ка­та си до кме­та на Об­щи­на Плов­див

Чл. 100. (1) Про­ек­тът на спо­ра­зу­ме­ни­е­то за сът­руд­ни­чес­т­во или до­го­во­рът за поб­ра­ти­мя­ва­не се раз­г­леж­дат в пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии, ка­то во­де­ща е ко­ми­си­я­та по „Кул­ту­ра, ту­ри­зъм, ев­ро­ин­тег­ра­ция и меж­ду­на­род­ни от­но­ше­ния”. Ко­ми­си­и­те се про­из­на­сят в оп­ре­де­ле­ния от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет срок и се одоб­ря­ват с ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) Ста­но­ви­ще по про­ек­та на спо­ра­зу­ме­ни­е­то за сът­руд­ни­чес­т­во или до­го­во­ра за поб­ра­ти­мя­ва­не да­ва и кме­тът на Об­щи­на Плов­див, ко­га­то пред­ло­же­ни­е­то не е вне­се­но от не­го.

(3) Са­мо след ра­ти­фи­ка­ци­он­на про­це­ду­ра в Об­щин­с­кия съ­вет на офи­ци­ал­но под­пи­са­но­то спо­ра­зу­ме­ние за сът­руд­ни­чес­т­во или до­го­вор за поб­ра­ти­мя­ва­не те вли­зат в си­ла и под­ле­жат на из­пъл­не­ние.

Чл. 101. Пра­ви­ла­та по та­зи гла­ва се при­ла­гат и при учас­ти­е­то на Об­щи­на Плов­див в на­ци­о­нал­ни, ре­ги­о­нал­ни и меж­ду­на­род­ни сдру­же­ния на мес­т­ни­те влас­ти.

 

Гла­ва три­на­де­се­та

ВЗА­И­МО­ДЕЙС­Т­ВИЕ НА ОБ­ЩИН­С­КИЯ СЪ­ВЕТ С ОБ­ЩИ­НА ПЛОВ­ДИВ

Чл. 102. (1) Ор­ган на из­пъл­нител­на­та власт в об­щи­на­та е кме­тът на Об­щи­на Плов­див, а в ра­йо­ни­те – кме­то­ве­те на ра­йо­ни.

(2) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див мо­же да въз­ло­жи из­пъл­не­ни­е­то на свои фун­к­ции на кме­то­ве­те на ра­йо­ни, ка­то ко­ор­ди­ни­ра и кон­т­ро­ли­ра це­ле­съ­об­раз­но­то из­пъл­не­ние на те­зи фун­к­ции.

(3) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див осъ­щес­т­вя­ва кон­т­рол по за­ко­но­съ­об­раз­ност на ак­то­ве­те и дейс­т­ви­я­та на кме­то­ве­те на ра­йо­ни при из­пъл­не­ние на тех­ни­те пра­во­мо­щия по чл. 46, ал. 1 от ЗМСМА.

(4) В слу­ча­и­те по ал. 3 кме­тът на об­щи­на­та мо­же да от­ме­ня ак­то­ве на кме­то­ве­те на ра­йо­ни.

Чл. 103. (1) Еже­ме­сеч­но кме­тът на об­щи­на­та из­п­ра­ща до пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет спи­сък на из­да­де­ни­те от не­го ак­то­ве.

(2) Ак­то­ве­те на кме­та на Об­щи­на Плов­див се съх­ра­ня­ват в ар­хи­ва на об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция и са на раз­по­ло­же­ние на об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци и на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии на Об­щин­с­кия съ­вет.

(3) Пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии еже­ме­сеч­но пра­вят прег­лед на из­да­де­ни­те от кме­та на Об­щи­на Плов­див ак­то­ве спо­ред раз­п­ре­де­ле­ни­е­то, оп­ре­де­ле­но от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

Чл. 104. Кме­тът на Об­щи­на Плов­див ор­га­ни­зи­ра из­пъл­не­ни­е­то на ре­ше­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет чрез об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция и кме­то­ве­те на ра­йо­ни и се от­чи­та за то­ва пред Об­щин­с­кия съ­вет на все­ки три ме­се­ца.

Чл. 105. Ак­то­ве­те на кме­та на Об­щи­на Плов­див са за­дъл­жи­тел­ни за кме­то­ве­те на ра­йо­ни и за всич­ки из­пъл­ни­тел­ни ор­га­ни на об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция.

Чл. 106. (1)Кме­то­ве­те на ра­йо­ни осъ­щес­т­вя­ват фун­к­ци­и­те, оп­ре­де­ле­ни в ЗМСМА, дру­ги­те дейс­т­ва­щи нормативни актове, как­то и възложени им по силата на този правилник.

(2) Кме­тът на ра­йо­на наз­на­ча­ва и ос­во­бож­да­ва за­мес­т­ник-кме­то­ве­те и сек­ре­та­ря на ра­йо­на.

Чл. 107. (1) Кме­то­ве­те на ра­йо­ни осъ­щес­т­вя­ват след­ни­те фун­к­ции:

  1. Из­пъл­ня­ват бю­д­же­та на Об­щи­на Плов­див в част­та му за ра­йо­на;
  2. Ор­га­ни­зи­рат про­веж­да­не­то на бла­го­ус­т­ройс­т­ве­ни, ко­му­нал­ни и дру­ги ме­роп­ри­я­тия, фи­нан­си­ра­ни от бю­д­же­та на об­щи­на­та, как­то и пред­п­ри­е­мат мер­ки за опаз­ва­не­то и по­доб­ря­ва­не­то на окол­на­та сре­да;
  3. Ко­ор­ди­ни­рат дей­ност­та на ад­ми­нис­т­ра­тив­ни­те служ­би на те­ри­то­ри­я­та на съ­от­вет­ния ра­йон, да­ват за­дъл­жи­тел­ни ука­за­ния на ръ­ко­во­ди­те­ли­те им и осъ­щес­т­вя­ват кон­т­рол по тях­но­то из­пъл­не­ние;
  4. Уп­раж­ня­ват пра­во­мо­щи­я­та по не­пос­ред­с­т­ве­но­то уп­рав­ле­ние на оп­ре­де­ле­ни с из­рич­но ре­ше­ние на Об­щин­с­кия съ­вет обек­ти – об­щин­с­ка соб­с­т­ве­ност, и пред­с­тав­ля­ват Об­щи­на Плов­див пред тре­ти ли­ца във връз­ка с то­ва уп­рав­ле­ние;
  5. Уп­раж­ня­ват пра­во­мо­щи­я­та на ра­бо­то­да­тел в ка­чес­т­во­то му на ор­ган по наз­на­ча­ва­не­то по За­ко­на за дър­жав­ния слу­жи­тел (ЗДСл) или стра­на по тру­до­во пра­во­от­но­ше­ние на слу­жи­те­ли­те на съ­от­вет­на­та ад­ми­нис­т­ра­ция;
  6. Уп­раж­ня­ват пра­во­мо­щи­я­та на ор­ган по граж­дан­с­ко­то със­то­я­ние, нас­той­ни­чес­т­во­то и по­пе­чи­тел­с­т­во­то. Во­дят ре­гис­т­ри­те по граж­дан­с­ко­то със­то­я­ние и из­п­ра­щат ак­ту­а­ли­зи­ра­на ин­фор­ма­ция към служ­ба ЕС­Г­РА­ОН;
  7. Оси­гу­ря­ват спаз­ва­не­то на об­щес­т­ве­ния ред и осъ­щес­т­вя­ват пра­во­мо­щия по чл. 61, чл. 63, чл. 68, чл.69, чл. 71, чл. 72 и чл. 74 от За­ко­на за Ми­нис­тер­с­т­во­то на вът­реш­ни­те ра­бо­ти на съ­от­вет­на­та те­ри­то­рия до прис­ти­га­не на по­ли­цейс­кия ор­ган. Ор­га­ни­зи­рат и ръ­ко­во­дят за­щи­та­та на на­се­ле­ни­е­то в ра­йо­на при бед­с­т­вия и ава­рии;
  8. Из­да­ват раз­ре­ши­тел­ни за осъ­щес­т­вя­ва­не на тър­гов­с­ка дей­ност в ра­йо­на, съг­лас­но ак­то­ве­те на Об­щин­с­кия съ­вет и под­по­ма­гат кме­та на Об­щи­на Плов­див при ка­те­го­ри­зи­ра­не­то на ту­рис­ти­чес­ки­те обек­ти в съ­от­вет­с­т­вие със За­ко­на за ту­риз­ма;
  9. Ор­га­ни­зи­рат из­пъл­не­ни­е­то на ак­то­ве­те на Об­щин­с­кия съ­вет и на Кме­та на Об­щи­на Плов­див, от­на­ся­щи се до те­ри­то­ри­я­та и граж­да­ни­те на Ра­йо­на;
  10. 10.  Осигуряват извършването на административни услуги на физически и юридически лица.

(2) Кме­то­ве­те на ра­йо­ни из­пъл­ня­ват и дру­ги фун­к­ции, въз­ло­же­ни им със за­кон или друг нор­ма­ти­вен акт или със за­по­вед на кме­та на Об­щи­на Плов­див.

(3) Кме­то­ве­те на ра­йо­ни наз­на­ча­ват ра­йон­ни ек­с­пер­т­ни съ­ве­ти по ус­т­ройс­т­во на те­ри­то­ри­я­та (РЕ­СУТ).

Чл. 108. Въз­наг­раж­де­ни­я­та на кме­то­ве­те на ра­йо­ни се оп­ре­де­лят от Об­щин­с­кия съ­вет в рам­ки­те на дейс­т­ва­ща­та нор­ма­тив­на уред­ба, по пред­ло­же­ние на кме­та на Об­щи­на Плов­див.

Чл. 109. (1) На за­се­да­ния през ме­сец юни и ме­сец ок­том­в­ри Об­щин­с­кия съ­вет об­съж­да:

  1. От­чет за из­пъл­не­ние на бю­д­же­та на Об­щи­на Плов­див за съ­от­вет­ния пе­ри­од;
  2. Обоб­ще­ни от­че­ти на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии за дей­ност­та им през от­чет­ния пе­ри­од;

(2) На за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет през ме­сец март кме­тът на Об­щи­на Плов­див пред­с­та­вя еже­го­ден док­лад за из­пъл­не­ни­е­то на об­щия ус­т­ройс­т­вен план на Об­щи­на Плов­див и пра­ви пред­ло­же­ние за не­го­во­то из­ме­не­ние, ако та­ко­ва се на­ла­га.

Чл. 110. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет от­ме­ня ак­то­ве на кме­та на Об­щи­на Плов­див, ко­га­то ус­та­но­ви, че те са из­да­де­ни в на­ру­ше­ние на не­го­ви ре­ше­ния по чл. 21 от ЗМСМА.

(2) Ак­то­ве­те по ал. 1 се раз­п­ре­де­лят от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет на съ­от­вет­на­та пос­то­ян­на ко­ми­сия, ко­я­то е би­ла во­де­ща при при­е­ма­не­то на ак­та за ста­но­ви­ще.

(3) Ста­но­ви­ща­та за от­мя­на на ак­то­ве­те по ал. 1 се включ­ват за раз­г­леж­да­не в след­ва­що­то за­се­да­ние.

(4) При про­ти­во­ре­чие с ак­та на Об­щин­с­кия съ­вет за­по­вед­та на кме­та на Об­щи­на Плов­див се от­ме­ня на за­се­да­ни­е­то по ал. 3, в сро­ка по чл. 45, ал. 2 от ЗМСМА.

Чл. 111. (1) Об­щин­с­ки­ят съ­вет или из­б­ра­ни­те от не­го пос­то­ян­ни ко­ми­сии мо­гат да из­вър­ш­ват про­уч­ва­ния, ан­ке­ти и из­с­луш­ва­ния по въп­ро­си, за­ся­га­щи ин­те­ре­си­те на граж­да­ни­те на Об­щи­на Плов­див.

(2) В из­пъл­не­ние на сво­и­те пра­во­мо­щия пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии из­с­луш­ват кме­та на Об­щи­на Плов­див, кме­то­ве­те на ра­йо­ни, за­мес­т­ник-кме­то­ве­те на об­щи­на­та и ра­йо­ни­те, сек­ре­та­ри­те на об­щи­на­та и ра­йо­ни­те, слу­жи­те­ли от об­щин­с­ка­та и ра­йон­ни ад­ми­нис­т­ра­ции.

(3) В изпълнение на своите правомощия общинските съветници писмено изискват информацията по чл. 17, т. 4 от кмета на община Пловдив, заместник – кметовете и кметовете на райони.

Чл.112. (1) Из­пъл­не­ни­е­то на фун­к­ци­и­те на Об­щин­с­кия съ­вет и кме­та на Об­щи­на Плов­див се под­по­ма­гат от ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див.

(2) Ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див се ор­га­ни­зи­ра в съ­от­вет­с­т­вие с дейс­т­ва­що­то за­ко­но­да­тел­с­т­во и раз­по­ред­би­те на то­зи Пра­вил­ник.

(3) Ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див има един­на струк­ту­ра, ко­я­то включ­ва ди­рек­ции, от­де­ли и сек­то­ри и се ръ­ко­во­ди от кме­та на об­щи­на­та.

(4) Ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та в ра­йо­ни­те се ръ­ко­во­ди от кме­то­ве­те на ра­йо­ни.

(5) Дей­ност­та на ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див се осъ­щес­т­вя­ва от дър­жав­ни слу­жи­те­ли и слу­жи­те­ли по тру­до­во пра­во­от­но­ше­ние, ко­и­то осъ­щес­т­вя­ват сво­я­та дей­ност в съ­от­вет­с­т­вие със За­ко­на за дър­жав­ния слу­жи­тел, Ко­дек­са на тру­да, под­за­ко­но­ви­те нор­ма­тив­ни ак­то­ве и Ус­т­ройс­т­ве­ни­я пра­вил­ник на об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция.

Чл. 113. (1) Струк­ту­ра­та на ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див се одоб­ря­ва от Об­щин­с­кия съ­вет по пред­ло­же­ние на кме­та на Об­щи­на Плов­див.

(2) Пред­ло­же­ни­е­то на кме­та на Об­щи­на Плов­див по ал. 1 включ­ва:

1. Об­ща струк­ту­ра на ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на об­щи­на­та;

2. Об­ща­та чис­ле­ност на слу­жи­те­ли­те в ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на об­щи­на­та и по ра­йо­ни;

(3) Пред­ло­же­ни­я­та по ал. 2 от­нос­но ра­йо­ни­те се из­гот­вят въз ос­но­ва на пред­ло­же­ни­я­та на кме­то­ве­те на ра­йо­ни.

(4) Кме­тът на Об­щи­на Плов­див вна­ся за ут­вър­ж­да­ва­не про­ект на струк­ту­ра­та на Ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див.

Чл. 114. Глав­ни­ят ар­хи­тект на Об­щи­на Плов­див мо­же да пре­дос­та­ви свои фун­к­ции по За­ко­на за ус­т­ройс­т­во на те­ри­то­ри­я­та на дру­ги длъж­нос­т­ни ли­ца от Об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция.

Чл.115. (1) От­дел „Ек­с­пер­т­но-тех­ни­чес­ко об­с­луж­ва­не на Об­щин­с­кия съ­вет” оси­гу­ря­ва ек­с­пер­т­но и ор­га­ни­за­ци­он­но дей­ност­та на Об­щин­с­кия съ­вет, ка­то:

  1. Оси­гу­ря­ва де­ло­вод­но­то об­с­луж­ване на Об­щин­с­кия съ­вет и на не­го­ви­те ко­ми­сии;
  2. Под­гот­вя ма­те­ри­а­ли­те за за­се­да­ни­я­та на Об­щин­с­кия съ­вет и не­го­ви­те ко­ми­сии;
  3. Оси­гу­ря­ва тех­ни­чес­ки опо­вес­тя­ва­не­то на ак­то­ве­те на Об­щин­с­кия съ­вет;
  4. Из­пъл­ня­ва и дру­ги фун­к­ции, оп­ре­де­ле­ни в Ус­т­ройс­т­ве­ния пра­вил­ник на ад­ми­нис­т­ра­ци­я­та на Об­щи­на Плов­див или въз­ло­же­ни му от пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет.

(2) Слу­жи­те­ли­те в От­дел „Ек­с­пер­т­но-тех­ни­чес­ко об­с­луж­ва­не на Об­щин­с­кия съ­вет” се наз­на­ча­ват и ос­во­бож­да­ват от кме­та на Об­щи­на Плов­див по пред­ло­же­ние на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

ДО­ПЪЛ­НИ­ТЕЛ­НИ РАЗ­ПО­РЕД­БИ

§1. По смисъла на този правилник:

-   Про­це­ду­ра -  офи­ци­ал­но въз­п­ри­ет ред за оп­ре­де­ле­на пос­ле­до­ва­тел­ност при из­вър­ш­ва­не­то на не­що.

-   Из­вън­ред­ни об­с­то­я­тел­с­т­ва – ус­ло­вия, оп­ре­де­ля­щи съ­щес­т­ву­ва­не­то на яв­ле­ния, ко­и­то съ­път­с­т­ват оп­ре­де­ле­ни фак­ти и са из­вън ус­та­но­ве­ния и при­ет ред.

-   Реп­ли­ка – крат­ко въз­ра­же­ние по съ­щес­т­во на прик­лю­чи­ло из­каз­ва­не. Тя се пра­ви вед­на­га след за­вър­ши­ло из­каз­ва­не и не мо­же да про­дъл­жи по­ве­че от две ми­ну­ти.

§2. То­зи Пра­вил­ник мо­же да бъ­де из­ме­нен или до­пъл­нен по ис­ка­не на:

  1. Пос­то­ян­на ко­ми­сия на Об­щин­с­кия съ­вет;
  2. По­ли­ти­чес­ки пред­с­та­ви­тел­на гру­па на об­щин­с­ки съ­вет­ни­ци;
  3. Най-мал­ко 1/5 от об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци.

§3. Из­ме­не­ни­е­то или до­пъл­не­ни­е­то на то­зи Пра­вил­ник се из­вър­ш­ва по ре­да за при­е­ма­не на дру­ги­те ак­то­ве на Об­щин­с­кия съ­вет, при спазване разпоредбите на ЗНА и АПК.

§4. Прав­на­та ко­ми­сия, съг­ла­су­ва­но с пред­се­да­те­ли­те на пос­то­ян­ни ко­ми­сии, из­ра­бот­ва и вна­ся за об­съж­да­не в Об­щин­с­кия съ­вет пред­ло­же­ние от­нос­но пра­ви­ла­та за ра­бо­та и фун­к­ци­и­те на пос­то­ян­ни­те ко­ми­сии в съ­от­вет­с­т­вие с чл. 26, ал. 4 от то­зи Пра­вил­ник, в ед­но­ме­се­чен срок след не­го­во­то при­е­ма­не.

 

ПРЕ­ХОД­НИ И ЗАК­ЛЮ­ЧИ­ТЕЛ­НИ РАЗ­ПО­РЕД­БИ

§1.То­зи Пра­вил­ник се из­да­ва на ос­но­ва­ние чл.21, ал.3 от ЗМСМА и от­ме­ня „Пра­вил­ник за ор­га­ни­за­ци­я­та и дей­ност­та на Об­щин­с­кия съвет” при­ет с Ре­ше­ние № 304, взе­то с Про­то­кол № 35 от 15.11.1999г.; Изм. и доп., Р. № 349, Пр. № 40 от 22.12.1999г., Р. № 416, Пр. № 36 от 21.12.2000г., Публ., Об­щин­с­ки вес­т­ник, бр. 8 от яну­а­ри 2001г.; Изм. и доп., Р. № 1, Пр. № 1 от 22.01.2004 г., в си­ла от 22.01.2004г.; Изм. с Р. № 529, Пр. № 26 от 21.12.2004г., Р. № 70, Пр. № 5 от 22.03.2007г., Р. № 97, Пр. № 6 от 12.04.2007г. Изм. и доп. с Р. № 498, Пр. № 20 от 11.11.2007г., Р. № 525, Пр. № 22 от 18.12.2007г.; Изм. с Р. № 4, Пр. № 1 от 17.01.2008г.; Изм. с Р. № 122, Пр. № 10 от 22.05.2008г.; Изм. с Р. № 123, Пр. № 10 от 22.05.2008г.; Изм. с Р. № 235, Пр. № 14 от 24.07.2008г.; Изм. с Р. № 423, Пр. № 22 от 04.12.2008г.; Изм. и доп. с Р. № 34, Пр. № 2 от 22.01.2009г.; Изм. и доп. с Р. № 116, Пр. № 6 от 26.03.2009г.; Изм. и доп. с Р. № 449, Пр. № 21 от 26.11.2009г.; Изм. и доп. с Р. № 86, Пр. № 7 от 18.03.2010г.; Изм. и доп. с Р. № 299, Пр. № 21 от 28.07.2010г.; Изм. и доп. с Р. № 410, Пр. № 28 от 14.10.2010г.; Изм. и доп. с Р. № 114, Пр. № 10 от 07.04.2011г.; Изм. и доп. с Р. № 461, Пр. № 27 от 17.11.2011г.

§2. Пра­вил­ни­кът вли­за в си­ла от де­ня на при­е­ма­не­то му на за­се­да­ние на Об­щин­с­кия съ­вет.

§3. Чл. 14, ал. 4, т. 1 и чл. 20, ал. 1 и ал. 5 вли­зат в си­ла от 01.07.2012 г.

§4. Из­пъл­не­ни­е­то на то­зи Пра­вилник се въз­ла­га на пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет.

 ПРЕ­ХОД­НИ И ЗАК­ЛЮ­ЧИ­ТЕЛ­НИ РАЗ­ПО­РЕД­БИ

(Приети с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от 19.06.2018г.) 

§.7. Правилникът влиза в сила на 19. 06. 2018 г.

Правилникът е приет с Решение № 225, взето с Протокол № 11 от заседание на Общински съвет – Пловдив на 19. 06. 2018 г.

 

 

 

Приложение №1:

 

ПРОТОКОЛ

за присъствие на общинските съветници в началото на заседанието на

Пловдивски общински съвет

Дата:………………..

Начало:……………

 

Име,презиме,фамилия

Час на

пристигане

Подпис

Забележка

1

2

3

4

5

 

Дежурни заместник председатели:

  1. 1.                                   /име,фамилия/
  2. 2.                                  /име,фамилия/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение №2:

 

ПРОТОКОЛ

за присъствие на общинските съветници в края на заседанието на

Пловдивски общински съвет

Дата:………………..

Край:……………….

 

Име,презиме,фамилия

Час на

напускане

Подпис

Забележка

1

2

3

4

5

 

Дежурни заместник председатели:

  1. 1.                                   /име,фамилия/
  2. 2.                                  /име,фамилия/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Протокол №3:                                                                                                   Eкз. № 1 (2)

 

ПРОТОКОЛ

за присъствие на общинските съветници по време на заседанието на

Пловдивски общински съвет

Дата:………………..

Начало:……………

Край:……………….

 

Име,презиме,фамилия

Бележки по присъствието от дежурните

заместник председатели

1

2

3

 

Дежурни заместник председатели:

  1. 1.                                   /име,фамилия/
  2. 2.                                  /име,фамилия/